Те, що наша планета потопає під завалами пластикового сміття, вже не новина. Середньостатистичний мешканець Південної Америки або Західної Європи використовує 100 кг пластику щороку. Хоча уряди різних країн вводять заборону на одноразові вироби з цього матеріалу, таких зусиль замало. Активну участь у скороченні відходів також мають брати й звичайні люди. А допоможе їм, тобто всім нам, новий онлайн-калькулятор Omni.

Сервіс визначає кількість пластику, який ви використовуєте щодня. Від пакетів та упакування до ватних тампонів, зубних щіток, соломинок і навіть іграшок та меблів.

Він враховує середню вагу основних предметів, які містять пластик, а також наші повсякденні побутові звички. Сам інструмент має чотири розділи. До кожного з них ми можемо занести кількість пластикових предметів, які ми використовуємо протягом певного часу: тижня, місяця або півріччя.

Ханна Памула — автор проєкту

Сервіс доволі простий та містить відомості тільки про основні пластикові елементи.

Коли наступного разу ви будете у супермаркеті, зазирніть до свого кошика та порахуйте, скільки товарів мають пластикове упакування? Половина? Дві третини? А ви врахували це, коли заносили інформацію до калькулятора?

Ми вже писали про те, що пластик можна знайти у будь-якій водоймі на Землі, і що його більше, то менше кисню ми маємо.

Якщо ви хочете долучитися до боротьби з цією проблемою, Ханна має для вас кілька порад. Відмовтесь від використання пластикових стаканчиків та пляшок для води. Замість цього майте свою чашку та термос. Обирайте харчові продукти, які мають екологічно безпечне упакування. Якщо ж альтернативи виробам із пластику немає, використовуйте їх якомога довше. Ті ж судки або пляшку.

Майже 500 млрд пляшок із водою використовується щороку.

Найкраще, що ми можемо зробити, це відмовитися від пластикових виробів та уникати їх щоразу, коли є альтернативні варіанти.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти