Керувати будь-якою технікою чи транспортним засобом, хильнувши зайвого, — це завжди погана ідея. З іншого боку, що може статися поганого, якщо ви випили, а потім запустили безпілотник в небо? Вас можуть оштрафувати чи навіть посадити до в’язниці, якщо ви зробите це у Японії. Днями там ухвалили відповідний закон, який забороняє пілотування дрона у стані алкогольного сп’яніння. Тож відтепер для такої забави у Країні Вранішнього Сонця потрібен другий, і головне, тверезий пілот.

Якщо вага дрона була більшою за 200 г, то, згідно із законом, вас можуть посадити на рік до в’язниці або стягнути 2,7 тис. $. Це максимальне покарання. Ступінь його залежить від різних чинників. Наприклад, чи трапилося щось із дроном під час ваших п’яних віражів.

Окрім цього, нове законодавство передбачає штрафи за екстремальні розіграші.  

Як-от ви скеровуєте дрон у натовп, ніби апарат падає, а потім підіймаєте його догори. За виконання такого «трюку» доведеться сплатити 4,6 тис. $.

Також документ розширює кількість зон, вільних від безпілотників. До атомних станцій та урядових будівель додалися японські військові бази та інші об’єкти, пов’язані зі збройними силами країни. Потрібен спеціальний дозвіл, аби дрон міг з’явитися на відстані до 300 м від них.

Також через Олімпіаду-2020 тепер не можна пілотувати коптер біля стадіонів та інших залучених до цього масштабного заходу майданчиків. 

До речі, у Японії не потрібна ліцензія, аби керувати дроном. Та робити це можна лише вдень, в межах прямої видимості оператора, якнайдалі від великого скупчення людей та аеропортів, і не підіймати апарат вище за 150 м.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти