З 25 жовтня 2019 року в Україні введуть в обіг банкноту номіналом 1000 гривень. Про це повідомив на брифінгу голова НБУ Яків Смолій. Також у Нацбанку заспокоїли, що нововведення жодним чином не вплине на інфляцію й не є її передвісником.

Головна мета запровадження такого великого номіналу — оптимізація банкнотно-монетного ряду, яка принесе два позитивні фактори: зручність та економію.

Дизайн нової банкноти

Переважатиме на банкноті блакитний колір. По центру аверсу зображено українського вченого, мислителя й громадського діяча кінця XIX-першої половини XX ст. Володимира Вернадського. На реверсі — будівля Національної академії наук України.

Банкнота наділена флюоресцентним, інфрачервоним та магнітним видами захисту. При зміні кута освітлення на ділянках зображення проглядаються переходи від золотистого до нефритового кольору.

За словами Смолія, Вернадського обрали на портрет банкноти тому, що зараз у банкнотному ряду гривні немає людей науки. 

Хто такий Володимир Вернадський?

Вернадський Володимир Іванович — український науковець у галузі геології, геохімії, екології, філософ та громадський діяч, перший президент і засновник Української академії наук.

Народився вчений 1863 року в Санкт-Петербурзі в родині українців. Батько — Іван Вернадський — був вченим-економістом, вихідцем з Києва. Саме він прищепив малому Володимиру любов до України, її історії та культури. Мати була музичним педагогом та походила зі старовинного українського роду Константиновичів.

Кілька дитячих років Вернадський провів в Україні, а саме у Харкові та Полтаві. Також часто бував у Києві. Згодом про ці дитячі спогади він писав у своєму щоденнику.

В юнацькі роки все ж віддав перевагу точним наукам та вступив на фізико-математичний факультет Петербурзького університету.

Згодом став почесним академіком різних закордонних академій. Писав наукові праці, присвячені дослідженням хімічного складу земної кори, атмосфери, гідросфери, міграції хімічних елементів у земній корі, ролі й значенню радіоактивних елементів в її еволюції. Створив нову науку — біогеохімію, заснував вітчизняну школу геохіміків, став основоположником учення про біосферу та ноосферу.

Під час першої російської революції Вернадський — вже відомий професор та борець за свободу висловлення думок та демократію.

З приходом до влади Скоропадського 1918 року Вернадського запросили до України. У Києві він очолив Комісію з організації Академії наук і Української національної бібліотеки. У жовтні того ж року Вернадського обрали першим президентом Української Академії наук.

З початком більшовицької окупації становище УАН погіршилося, а сам вчений захворів на висипний тиф та довго лікувався. Згодом йому довелося працювати у Таврійському університеті, Петроградському радієвому інституті та їздити у відрядження до Франції, читати лекції у Сорбонні. 1935 року він переїхав до Москви, а під час війни був евакуйований у Борове Кокчетавської області. Останню працю «Декілька слів про ноосферу» видав 1944-го.

І хоч Вернадський вимагав визнання наявності окремого українського народу, його мови, культури та освіти, чим йшов наперекір радянській владі, все ж не сприймав ідеї відокремлення України від Росії, що викликає розбіжності в поглядах істориків на його постать.

Перед смертю вчений передав  до Академії наук України свої спогади, де зазначив:

Я вірю у велике майбуття й України, й Української академії наук…

Цікаві факти

Понад сто років тому Центральна Рада УНР запровадила національну грошову одиницю — гривню, яка ділилась на 100 шагів і дорівнювала ½ рубля.
1918 року Берлінська державна типографія надрукувала банкноти номіналом 1000 гривень.

Художники Василь Лопата та Борис Максимов створили дизайн перших українських гривень. На початку дев’яностих минулого століття вони також запропонували створити банкноту номіналом 1000 гривень та навіть розробили дизайн із зображенням митрополита Петра Могили. Втім, ідею так і не було втілено в життя.

2008 року Нацбанк вже робив спробу випустити тисячну банкноту. Створили навіть презентаційну банкноту без номіналу із зображенням Пантелеймона Куліша.

Пізніше російські «змі» за допомогою фотошопу замінили портрет Куліша на Гітлера та поширювали фейк про нібито розроблений дизайн гривні.

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти

Harmyder

Стаття не розриває проросійськості Вернадського. Цей вибір показує змалоросійщення України. Чому було не вибрати Пулюя? Він набагато відоміший як науковець. Є багато інших з чудовими і трагічними долями? Чому саме Вернадський?