Певен, що у більшості з нас, коли ми були підлітками, хоч раз та промайнула думка: «От було б круто, якби я мав окуляри, що дозволяють бачити протилежну стать оголеною». Підрісши, ми, звісно, усвідомлюємо, що ні, це не круто, бо ніхто не хоче, зокрема й такі фантазери, щоб їх бачили без одягу проти власної волі. Але дехто так і залишається у підлітковому віці. Як-от розробник програми DeepNude. За допомогою нейронних мереж вона видаляє одяг зі світлин. Хто б сумнівався, що із жіночих значно краще, аніж із чоловічих.

В основі DeepNude — алгоритм із відкритим вихідним кодом, який створили у Каліфорнійському університеті 2017 року. Щоб його навчити, потрібна велика кількість даних. У нашому випадку — зображень.

Загалом програміст, який назвав себе Альберто, використав понад 10 тис. фотографій з оголеними жінками. 

Саме тому програма значно ліпше «фантазує», що там під спідньою білизною. Так, DeepNude краще працює зі зображеннями високої якості, на яких мінімум одягу та максимум шкіри. Дотримуючись цих вимог, користувачі отримують доволі реалістичні ню-фото зірок лишень за 30 с. Алгоритм обирав необхідні ракурси і тіні на тих частинах тіла, де раніше був одяг.

Щодо чоловіків, то результати були значно гіршими. Після обробки DeepNude замість причинного місця, схованого під плавками, з’являлася піхва. Або величезний жіночий сосок.

Як пояснив Альберто, у мережі більше світлин з оголеними жінками, ніж чоловіками. Тому DeepNude він натаскував саме на панянках. 

На створення такого інструменту програміста надихнула реклама рентген-окулярів, яку він бачив у журналах 1960-70 рр., коли був дитиною.

Як і всі, я був зачарований ідеєю, що вони справді можуть існувати, і ця думка залишилася у моїй пам’яті. Близько двох років тому я відкрив для себе потенціал ШІ й почав вивчати основи. Коли я дізнався, що мережі GAN можуть перетворювати денні фотографії на нічні, я зрозумів, що можна перетворити одягнене зображення на оголене. Еврика, рентгенівські окуляри винайдено!

Якщо спочатку Альберто працював на ентузіазмі, то, отримавши перші результати, він зрозумів, що на цьому можна ще й заробити. Тому й створив DeepNude у двох версіях: безкоштовній та платній. Скориставшись першою, отримуєш зображення, вкриті великими водяними знаками. Щоб їх не було, можна придбати другу версію за 50 $. В лівому верхньому куті є напис «FAKE», та за допомогою Photoshop його доволі легко позбавитися.

Альберто підкреслює, що він не «вуаєрист, а техноентузіаст», тому замислювався над етичною стороною програми. І у своїх роздумах він знайшов кілька самовиправдань.

Я вважаю, що після кількох годин навчання ви можете зробити у Photoshop те ж саме, що й у DeepNud. Я також сказав собі: технологія вже готова. Якщо я цього не зроблю, то за рік це зробить хтось інший. Тож якщо хтось має погані наміри, наявність чи відсутність DeepNude мало що змінить.

Та вже за декілька днів Альберто дещо змінив свою думку та знищив програму. По-перше, він не очікував такої кількості охочих скористатися сервісом. Ажіотаж призвів до того, що сервер просто «ліг». В цей час Альберто мав час на роздуми й врешті-решт зрозумів, що DeepNude —  ніщо інше, як інструмент сексуальної об’єктивації жінок.

Ми створили цей проєкт задля розваги користувачів… Ми ніколи не думали, що він стане вірусним, і ми не зможемо контролювати трафік.

Безумство, яке охопило мережу після запуску сервісу, спонукало його до рішення — він не хоче бути відповідальним за цю технологію.

Ми не хочемо заробляти гроші у такий спосіб. Звичайно, деякі копії DeepNude будуть доступні в мережі, але ми не хочемо, щоб їх продавали… Світ ще не готовий до DeepNude.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти