Не новина, що саме природа надихає інженерних геніїв на їхні технологічні дива. От ми й маємо антропоморфних роботів, робориб, робособак, робозмій, а тепер ще й робобджіл, що працюють на сонячних батареях! Створили цю бджолу у Гарвардській лабораторії мікроробототехніки.

Учені з різних куточків світу протягом кількох років намагаються створити механічних летючих комах і досягли певних успіхів. Але головна проблема — у живленні таких механізмів.

З акумуляторами на борту, коли сам апарат важить менш ніж 1 г, особливо не політаєш.  

Інший варіант — живити робокомаху через дріт. Та тоді втрачається маневровість.

Так на світ з’явилася чотирикрила RoboBee X-Wing, яка отримує енергію завдяки сонячним панелям. Вона повністю автономна, але світла їй потрібно втричі більше, ніж дає нам наше Сонце. Тому випробування проходили у приміщенні з потужними лампами.

Наступна версія X-Wing, над якою вже працюють розробники, має бути не такою «ненажерою» — нова модель робобджоли потребуватиме світла «лише» у 1,5 раза більше. Також вона буде на 25% габаритнішою.

Нині RoboBee має такі параметри: висота — 5 см, вага — 259 мг. 

Сонячні елементи, розміщені зверху, виробляють 5 В. А знизу RoboBee має невеликий бортовий трансформатор, який перетворює 5 В на 200 В. Саме стільки потрібно «бджолі», щоб злетіти. Під напругою п’єзоелектричні приводи згинаються та стискаються, наче м’язи справжньої комахи. Та літати X-Wing поки може лише протягом 1-2 с.

Загалом галузь електронних комах має свої перспективи. Крилаті роботи маневровніші, аніж ті, що мають пропелери. Окрім цього, вони тихіші та безпечніші. Якщо дослідники з Гарварду знайдуть спосіб змусити RoboBee працювати не лише при світлі, а ще й у темряві, він може стати ідеальним роботом для пошуково-рятувальних операцій та дослідження довкілля.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти