Щороку майже 500 тис. американців помирають від раптової зупинки серця. Це спонукало дослідників із Вашингтонського університету (UW) створити програму, яка розпізнає звуки, характерні для припинення ефективної діяльності серця, та кличе на допомогу. Її можна встановити, як на смартфон, так і на «розумну» колонку, як-от Google Home чи Amazon Alexa.

Люди, чиє серце зупиняється, починають задихатися, що вказує на агональне дихання (часте, поверхове, судомне, хрипке). 

Негайна серцево-легенева реанімація (СЛР) збільшує шанси на виживання вдвічі або навіть втричі. Але для цього потрібен той, хто вчасно зафіксує зупинку серця.

Багато хто у своїх домівках має «розумні» колонки. А у цих пристроїв дивовижні можливості, якими ми можемо скористатися. Ми пропонуємо безконтактну систему, що безперервно контролює спальню на предмет агонального дихання. У разі виявлення вона сповістить мешканців будинку, щоб ті зробили СЛР. Якщо відповіді не буде, система автоматично зателефонує 911.

Шьям Голлакота — керівник Школи інформатики та техніки ім. Пола Аллена

Звуки агонального дихання розробники отримали через Службу швидкої допомоги Сієтла. Оскільки пацієнти із зупинкою серця часто непритомні, свідки записували їхнє дихання, підносячи свої телефони до рота людини, аби диспетчер міг визначити, чи потрібна негайна СЛР.

Науковцям передали 162 такі дзвінки, зроблені з 2009 по 2017 роки. З цих записів вони нарізали кількасекундні аудіокліпи.

Ми відтворювали ці приклади на різних відстанях, щоб змоделювати, як це звучало б, якби людина перебувала у різних куточках спальні. Також ми додали сторонні звуки: кішки, собаки, гудіння авто, кондиціонера. Тобто ті, що можна почути у своєму домі.

Джастін Чан — докторант у школі Аллена

Унаслідок такої кропіткої роботи дослідникам вдалося досягти точності у 97%. Максимальна відстань, на якій пристрій міг вловити агональне дихання, — 6 м.

Дослідники планують комерціалізувати цю технологію.

Зупинка серця — дуже поширена причина смерті. Але наша програма дозволить врятувати багато життів.

Якоб Саншайн — доцент катедри анестезіології у Медичній школі UW

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти