Світ уже звик до грубих та некоректних висловлювань Дональда Трампа. Саме тому напередодні виборів він може стати легкою мішенню для зловмисників, які за допомогою ШІ здатні створити відео, що компрометують його, тобто діпфейки. Звісно, ніхто так добре не дискредитує президента США, як він сам, але насправді жертвою може стати будь-хто.

На щастя, новий метод цифрової ідентифікації здатен захистити нас. Принаймні, наразі.

Технологія на базі машинного навчання аналізує стиль мови та рухи конкретної людини, роблячи у такий спосіб біометричний зліпок. 

Щоб її створити, дослідники з Каліфорнійського університету та Університету Південної Каліфорнії використали реальні відеозаписи з Дональдом Трампом, Бараком Обамою, Берні Сандерсом, Елізабет Воррен та Гіларі Клінтон, а також фейкові відео, які вони самі й створили.

Потім команда застосувала машинне навчання, аби програма змогла розрізнити і зафіксувати обличчя та рухи головою, притаманні конкретній особі. Наприклад, Берні киває, промовляючи певне слово, а Трамп самовдоволено посміхається після чергового буцімто дотепу. Поки алгоритми не відтворюють таких деталей.

Окрім цього, програма звертає увагу на артефакти, що виникають після повторного стиснення відео. 

Під час експериментів точність технології становила 92%. Дослідники планують удосконалити методику, врахувавши мовні особливості людини.

Політики стурбовані тим, що дезінформації буде особливо багато під час президентських виборів 2020 року, бо фейкові відео може зробити навіть дитина. Разом із неправдивою інформацією у новинах та фальшивими акаунтами у соцмережах, які їх поширюють, ці підробки змінюють дискурс.

Ми спостерігаємо перегони цифрових озброєнь між тими, хто створює фейки, і тими, хто їх викриває. А каталізатор цього процесу — безперервне удосконалення алгоритмів на основі ШІ.

Хао Лі — професор Університету Південної Каліфорнії

 

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Puteshestvennik

Нагадало новину про створення ШІ цифрової копії Сальвадора Далі