Останніми роками мало яке військове зіткнення обходиться без маленьких дронів, що ведуть спостереження за супротивником або ж скидають на нього бомби. Це спонукало збройні сили США розробити нові способи боротьби з ескадрильями безпілотників. Так з’явилася мікрохвильова система Tactical High Power Microwave Operational Responder або THOR.

Дослідницька лабораторія ВПС у Кіртленді зібрала установку, що цілить у дрони короткими потужними мікрохвилями. Вона працює від генератора і зберігається в транспортному контейнері. Тож її можна транспортувати майже будь-куди та налаштувати протягом декількох годин.

На її створення витратили 15 млн $ та 18 місяців. 

Військово-повітряні сили вже випробували THOR проти цілей ближнього радіуса. Для ураження об’єктів на середніх і дальніх дистанціях є інша система — CHIMERA. Її мають презентувати наступного року.

За прогнозами військових, незабаром головною проблемою на полі бою будуть зграї безпілотних літальних апаратів, що працюють спільно. Тобто байдуже, змогли ви збити один чи два — вони й далі виконуватимуть завдання. А THOR може знищити велику кількість дронів водночас.

Керівник програми THOR Ембер Андерсон каже, що система «працює як ліхтарик», і все, що потрапить під її промінь, «буде збито… миттєво».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти