Якщо ваш інтерес до біології не згас після розділу про статеві органи, ви напевно чули про біохакінг. Цей термін не має конкретного визначення, бо охоплює забагато елементів.

Біохакінг — це процес, під час якого ми «хакаємо» людський організм, використовуючи сторонні технічні засоби. 

Заважаємо розвитку злоякісних пухлин, прискорюємо лікування хвороб, відновлюємо моторику кінцівок, або редагуємо гени.

Водночас біохакінгом називають нестандартний напрямок у класичній науці, коли вчені-ентузіасти проводять усілякі експерименти з живими організмами. У ЗМІ цей напрямок називають do-it-yourself biology. Його адепти можуть зробити проривне відкриття, заробити мільйони, змінити світ на краще, або згаяти час на дурнички і лишитися ні з чим.

Найдинамічнішим напрямком біохакінгу сьогодні є трансгуманізм — вчення про те, що наш організм можна невпинно покращувати завдяки новітнім технологіям і методикам.

Як виглядає біо-selfmade

Один із передових біохакерів – Дейв Еспрі, наприклад, ввів собі стовбурові клітини до суглобів, щоденно приймає інфрачервоні ванни та жменю біодобавок. Цей моторний парубок мріє дожити до 180 років.

Дейв Еспрі — біохакер

Не менш привабливими для ходячих торбинок з грошима є й імпланти. Розраховуватися своїм Apple Watch у «АТБ» вже, судячи з усього, не модно. Десятки багатіїв вшивають собі під шкіру багатофункціональні імпланти, інвестуючи у цей напрям біохакінгу.

Імпланти можуть дистанційно відкривати потрібні двері, розблоковувати сигналізацію, чи аналізувати рівень глюкози в організмі. 

Загалом, біохакінг як напрямок не є чимось новим. Він — алхімія XXI століття, що сучасними засобами просто намагається поліпшити життя людей. З іншого боку, біохакінг шукає ту межу, за якою ми не зможемо розвивати власне тіло. А поки що науковці й підприємці готові й надалі працювати задля того, аби здоров’я, силу та пам’ять можна було придбати за гроші.

Горизонт роботи біохакерів все ж обмежений тими процесами, які є в нашому організмі. Це означає, що нічого кардинально нового вони не придумають, а лише поліпшать наявне. Публічні адепти біохакінгу, які витратили на своє хобі сотні тисяч доларів, встигли накоїти дурниць. Огляд їхнього способу життя дозволяє нам зрозуміти мотиви та можливі загрози цього напряму.

Біхокінг пігулками

Щоденний коктейль з метформіну, модафінілу, антидепресантів та літію (у малих дозах) має поліпшити життя юного біохакера. Деякі препарати не шкодять здоров’ю, якщо не вживати їх регулярно. Інші ж просто плацебо. Цікавинка полягає і в тому, що наслідки вживання медикаментозного міксу біохакерами ми побачимо лише після їхньої смерті. You never know!

Медикаментозний коктейль біохакера.

Харчування

Окрім жування пігулок, учасники майбутнього клубу «Кому за 120» практикують і голодування. Колишній CEO Evernote, наприклад, п’є тільки чорну каву і воду. Каже, що відчуває постійний приплив енергії, легку ейфорію та бадьорий настрій. Виглядає, ніби голодування й справді працює, якщо не заглиблюватися в механіку процесу.

А вона є досить простою. Уляна Супрун (в. о. міністра охорони здоров’я України) ще не встигла про це розповісти, проте під час голодування в організмі біохакера поступово зникає глікоген. Це подає до мозку сигнал, що потрібно залучати накопичені в організмі жири, адже клієнт, судячи з усього, придбав квиток на концерт Кобзона. Накопичені жири направду додають енергії, проте ненадовго. За кілька днів такого голодування організм стає вкрай вразливим до будь-яких інфекцій і хвороб.

Біохакери теж люди, себто ліниві істоти, які постійно хочуть простих рішень для складних проблем. Саме тому чимало адептів біохакінгу пропагують відмову від цукру. У будь-якому вигляді. І йдеться не про смаколики з «Рошен», а про хліб, макарони, мед, фруктові соки. Замість повноцінного і збалансованого харчування, біохакери надають перевагу простому і радикальному рішенню.

«Я хочу жити у світі, де люди напиваються і йдуть не бити татуювання, а кажуть: «Піду я кріспернусь, куме!».

Джосія Зайнер, біохакер. («кріспернусь», від абревіатури CRISPR — передова технологія редагування геному; — прим. ред.)

Ін’єкції

Деякі аматори-біохакери мруть, як московити від кацапського народного напою «бояришник». Колишній співробітник NASA Джосія Зайнер вирішив, що ін’єкція геному за півроку наростить йому неабиякі м’язи. Варто зазначити, що за рік до того він вживив собі гени медузи, але світитися у темряві так і не почав.

Біохакінг для новачків, посібник.

Зрозумівши, що вскочив у халепу, Зайнер вирішив не втрачати надії, і почав продавати ін’єкції по 20$. Не будемо спойлерити, що це була ідея рівня серіалу «Свати». Лише скажемо, що навіть половина цієї суми біохакнула б Tokar.ua, дозволивши йому прожити на кілька тижнів довше.

Враховуючи невпинний розвиток нових технологій, редагування генів, підшкірних імплантів та інших патиків людству не уникнути. Біохакером може стати будь-хто, як і застосовувати технологію можна у будь-який спосіб. Та, окрім персональних загроз для бідних на розум біохакерів, сам напрям несе й глобальні небезпеки.

Соціальна загроза

Уявіть собі підлітка, який сьогодні не зареєстрований у жодній соцмережі. Як ви думаєте, чи легко йому буде знайти спільну мову з однокласниками? Подібну загрозу несе неконтрольований розвиток біохакінгу. Роблячи людство сильнішим і розумнішим за допомогою біохакінгу, ми рано чи пізно дійдемо до межі, коли противники біохакінгу будуть, даруйте, пригніченим класом. Людині, яка не захоче тикати в себе модні залізяки, буде важче знайти роботу. Додаймо до цього і те, що абсолютна більшість людей на Землі ніколи не зможе дозволити собі біохакінг. До чого призводять конфлікти у добу ядерної зброї та інформаційної війни, говорити не варто.

Біохакінг для новачків

Допоки ж у криївках біологічних факультетів науковці-ентузіасти шукають ліки проти всіх хвороб, ми можемо дати кілька порад тим, хто хоче біохакнути свій організм вже сьогодні. Для цього потрібні будуть не долари, а сила волі.

  • Найперше, відкладіть телефон і нарешті виспіться! Відомий бестселер розповідає про те, що усі медитації, дієти та курорти на Мальдівах не допоможуть, якщо ми не будемо нормально висипатися. Відкладати на ніч телефон і спати. Просто лягати спати.
  • По-друге, обирайте збалансоване харчування — на щастя, про це легко і доступно вже написала Уляна Супрун.

Можливо, ліки проти раку вже на підході. Можливо, націоналісти Пакистану вже вирощують власну армію генетично відредагованих вундервафлів. Хай там як, а жити й насолоджуватися кожним днем — важливіше за будь-які чіпи, дієти чи терапії. Тож наостанок: смакуйте життя!

Коменти