Bitcoin споживає більше електроенергії, ніж вся Швейцарія. Про це стало відомо з нових досліджень Кембриджського університету.

Дослідники запустили онлайн-інструмент «Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index» (CBECI), який оцінює, скільки енергії потрібно для підтримки мережі Bitcoin в режимі реального часу.

Bitcoin неекономний?

CBECI стверджує, що Bitcoin споживає більше семи гігават електроенергії. Щороку мережа використовує 64 ТВг (тераватт/годин). Це більше, ніж використовує ціла Швейцарія за той же рік (58 ТВг на рік), але менше, ніж Колумбія (68 ТВг щороку).

Середньорічне споживання енергії в мережі Біткойн перевищує споживання Швейцарії. Джерело: CBECI.

Це означає, що Біткойн нині споживає приблизно 0,25% всього об’єму електроенергії на планеті.

Bitcoin для підтримання системи вимагає стільки ж енергії, скільки використають всі чайники у Великобританії, якщо вони працюватимуть протягом 11 років.
Ми хочемо за допомогою порівнянь допомогти відвідувачам сайту вирішити, чи великі це витрати, чи ні.

Співавтор CBECI Мішель Раухс

Вже відомо, що Bitcoin витрачає величезні об’єми електроенергії, яка потрібна майнерам по всьому світу для живлення комп’ютерних станцій, що підтримують мережу та перевіряють платежі в системі.

Варто зазначити, що оцінки споживання електроенергії Bitcoin є динамічними. У більшості випадків ми можемо оцінити лише поточний стан справ, адже використання енергії постійно змінюється.

Ця невизначеність врахована в дослідженні CBECI у вигляді нижньої та верхньої меж оцінювання. Нижня межа становить близько 22 ТВт/год, а верхня  — менше 150 ТВт.

Інші оцінки споживання також відрізняються. Так, дослідження від Digiconomist стверджує, що щорічне споживання становить 70 ТВг, тобто вшестеро більше  за дані CBECI від Кембриджського університету. Методи розрахунків CBECI докладно пояснюються на сайті університету.

Сумнозвісний рекордсмен

Незалежно від точності наведених цифр, споживання енергії Bitcoin все одно є величезним. І воно постійно зростає, іноді подвоюючись за півроку. Майнери таким чином роблять свій внесок в забруднення навколишнього середовища. Bitcoin використовує більше енергії на одну транзакцію, ніж всі інші банки світу.

Якщо порівняти Біткойн зі оплатою кредитною карткою, то на одну транзакцію криптовалюта вимагає в 500 тисяч разів більше електроенергії.

Криптовалюта також має недоліки з точки зору щоденного використання. Алекс де Вріс, експерт з Біткойн, пояснив BBC, що мережа обробляє менше 100 млн транзакцій на рік, що є «зовсім незначною» цифрою порівняно з 500 млрд платежів, оброблених традиційною фінансовою індустрією.

Коменти