Бойове екіпірування сучасних солдатів стає дедалі технологічнішим. У розробці зараз тактичні навушники, які визначають, звідки лунають постріли. Ще один корисний гаджет, що допоможе зберегти життя, — це особистий дрон. Цей міні-безпілотник називається FLIR і використовується він для оперативної розвідки.

Наразі військові намагаються з’ясувати, як найкраще їх використовувати. Полігоном для випробувань обрали Афганістан, де наступного місяця їх застосує 82-га повітряно-десантна дивізія армії США.

FLIR Systems тестує систему особистої розвідки Black Hornet у різних підрозділах упродовж останніх кількох років.

Врешті-решт компанія підписала три великі контракти з американськими, британськими та французькими військовиками.

Безпілотники крихітні — завдовжки десь 15 см та важать 33 г. Завдяки таким скромним параметрам міні-коптер може отримати кожен солдат. Пристрій, оснащений парою камер та тепловізором, здатен транслювати відео у режимі реального часу або надсилати операторам фото.

У повітрі апарат може перебувати упродовж 30 хв. Дальність польоту — 2 км.

Поки 82-га дивізія тренується з дронами на полігоні, відпрацьовуючи різноманітні сценарії їхнього використання.

Загалом такий дрон призначений для піхотинців, бо він дозволяє розвідувати прилеглу місцевість та шукати ворожих солдатів, яких інакше не побачити.

Нещодавно компанія також створила більшу версію БПЛА для техніки, зокрема, для танків.

Завдання батальйону, що базуватиметься в Афганістані, — з’ясувати найкращий спосіб застосування системи. Водночас солдати, які вже працювали з пристроєм, схоже, були вражені його можливостями.

Такі технології вбережуть нас від небезпек та покращать нашу здатність виконувати будь-яке бойове завдання.

Раян Саберс — сержант

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти