Технології та загальні зміни у суспільстві надихають архітекторів із різних куточків світу на дивовижні проєкти, які мають на меті поєднати людей як з природою, так і одне з одним, а також освоїти новий простір. Зокрема водний. Наприклад, у Гонконзі хочуть створити штучні острови, щоб розселити 1 млн осіб. У маленької Норвегії плани скромніші, але від того не менш захопливі, — у бухті Store Lungegårdsvann міста Берген з’явиться цілий район на воді!

Проєкт під назвою Trenezia розробляє Waugh Thistleton, архітектурна студія з Лондона. Вона прагне створити для Бергена новий екологічно безпечний та культурний центр.

Згідно з генпланом, у межах Trenezia зведуть 1,5 тисячі будинків з деревини на озері посеред міста. 

Фундаментом для них стануть штучні острови. З берегом район з’єднуватиме величезний дерев’яний помост. А по периметру встановлять плавучі споруди, зокрема басейн, місця для виступів та причали.

Trenezia стане сполучною ланкою між старою частиною Бергена на заході та міським центром мистецтв на сході, де облаштують новий пляж.

Район буде екологічно чистим, із низьким споживанням енергії та води. Для цього застосують технології раціонального використання.

Ми будемо експортувати більше енергії, ніж споживати. Це дозволить компенсувати викиди вуглецю.

Кірстен Хаггарт — учасник проєкту

Також згодом енергію отримуватимуть з біомас та за допомогою теплових насосів.

З огляду на те, що взимку сонця значно менше, кожен квартал буде розділений «сонячним коридором», який потрібен для максимального збільшення природного освітлення в будинках.

Для того, аби зменшити тінь від будівель, їх поступово збільшуватимуть по висоті з півдня на північ. 

У невеликих хатах житимуть сім’ї, а у висотках — одинаки, молоді пари та студенти. Між великими будинками побудують центри для літніх людей та ясла.

У дворах будуть міні-парки з деревами та кущами, ігровими майданчиками, лавками.

Trenezia — це наочна демонстрація того, що житлові райони можуть бути ефективними як з екологічної, так і з соціальної точки зору.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти