Що тільки не використовують світлі голові як чорнила для 3D-принтерів: бетон, пластик, метал, перероблені газети й навіть людські клітини. Та з деревиною, з якої роблять багато потрібних речей, якось не складалося. Поки дослідники з Технологічного університету Чалмерса (Швеція) не створили суміш на основі дерева, з якої, як вони сподіваються, можна буде друкувати упакування, меблі тощо.

Це справжній прорив у технології виробництва. Тепер ми не залежимо від природи та можемо створювати екологічно безпечні предмети у необмеженій кількості.

Пол Гатенхольм — професор

Раніше дослідники вже розробили наноцелюлозний гель на основі деревної маси. І хоча його можна було використовувати для друку, речовині все ж бракувало пористості, щільності та міцності деревини.

Однак науковці додали новий інгредієнт — геміцелюлозу, яка є природним компонентом рослинних клітин.  

Вона діє як клей, скріплюючи волокна целюлози.

Крім того, вчені оцифрували генетичний код натурального дерева. Це дозволило контролювати розташування нановолокон в процесі друку, створюючи прості предмети.

Уявіть, наприклад, друк упакування прямо на місці виробництва. Без пластмас та транспорту з відповідними викидами CO₂. Упаковка може бути спроєктована та виготовлена без жодних відходів.

Оскільки в технології використовується целюлоза, отримана з відходів лісової промисловості або з рослин, — це, ймовірно, зменшить кількість дерев, що підлягають вирубці.

Все, що людство раніше робило з деревини, знищуючи ліси, тепер можна просто надрукувати. Це швидко та безпечно. Метали та пластик, який зараз застосовують як чорнила, можна замінити відновлюваною, стійкою альтернативою.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти