Пресбіопія очей — це дефект зору, який чекає на нас десь у віці 45+, бо кришталик втрачає еластичність, і стає важко фокусуватися на прилеглих об’єктах. Декому, щоб подолати труднощі, достатньо окулярів для читання. Але для багатьох єдиним рішенням, крім хірургічного втручання, є носіння прогресивних лінз. Днями свій варіант запропонували у Стенфордському університеті. Там створили автофокальні окуляри з технологією стеження за очима.

Пристрій має розв’язати головну проблему традиційних окулярів — в них, аби сфокусуватися, треба тримати голову рівно. 

У багатьох випадках це незручно, зокрема, коли ви сидите за кермом. От хочете ви виконати обгін. Глянули вперед, а потім у бокове дзеркало. Що складного? Та ніби нічого. Тільки вам доведеться повернути голову майже на 90°. І це небезпечно, бо те, що відбувається попереду, буде поза зоною вашої видимості.

Люди, що носять прогресивні лінзи, мають вищі шанси забитися та травмуватися.

Роберт Конрад — співавтор дослідження

Поки прототип нагадує окуляри віртуальної реальності. Проте вчені працюють над спрощенням конструкції.

Пристрій працює за принципом кришталика ока. Всередині лінза заповнена рідиною, завдяки чому вона змінює форму при зміні поля зору. Окрім цього, є датчики стеження за очима. Вони фіксують, куди саме дивиться людина та визначають точну відстань до об’єкта, що її цікавить.

Такі лінзи й такі датчики вже існували. Але дослідники розробили ПЗ, яке використовує отримані дані, щоб лінзи забезпечували постійний ідеальний фокус. 

Розробники випробували прототип, залучивши майже 60 осіб із пресбіопією. За словами піддослідних, лінзи з автофокусуванням працюють краще та швидше при читанні та інших завданнях. Попри великий розмір та вагу, вони все одно віддавали перевагу експериментальному пристрою.

Понад мільярд осіб страждає від пресбіопії. Та наші автофокусні лінзи допоможуть відновити зір краще за традиційні окуляри.

Гордон Ветцштейн — співавтор дослідження

Наступний крок — зробити автофокальні окуляри легкими, енергоефективними та стильними. На це, за підрахунками вчених, треба кілька років. Але вони готові працювати весь цей час, бо впевнені — за їхньою технологією майбутнє корекції зору.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти