Стоячи на порозі екологічного катаклізму світового масштабу, людство намагається знайти безпечніші шляхи видобутку енергії, щоб вберегти нашу планету. Як же це, власне, відбувається, як працює відновлювальна енергетика? І чи достатньо того, що ми маємо? Розберімося в цьому.

Нещодавно REN21 оприлюднила ґрунтовний звіт за 2018 рік, що вказує на важливість пошуку нових, екологічно чистих, джерел енергії, а також висвітлює позитивні зміни у цій сфері.

Нижче наведемо ключову інформацію зі звіту, коротко викладену в 12-ти схемах, щоб вберегти вас від прочитання 250-ти сторінок тексту. Та перш ніж перейти до аналізу документу, нагадаємо та прояснимо кілька ключових моментів щодо теперішнього екологічного стану на планеті.

Головна прикрість полягає у тому, що ми досі рухаємося хибним шляхом:

  1. Кількість викидів у атмосферу вуглецю, значною мірою спричинених роботою великих заводів та фабрик, не зменшується, а лишається стабільною — 1.7% на рік.
  2. Інвестиції у галузі з видобування горючого палива та його горючих замінників не припиняються. Виплати становлять $300 млрд доларів щороку.
  3. Попри поширення відповідної агітації, грошових вкладень у розвиток екологічно чистих джерел енергії досі недостатньо.
  4. Ми досі розглядаємо пошук екологічно чистіших джерел енергії як далеку перспективу, а не питання сьогодення, і це значно гальмує процес.

А тепер годі сумного! Прогрес, хай і невеликий, таки є, а наступні 12 схем це проілюструють.

Відновлювальна енергетика в схемах

1. Відновлювальна енергетика стала конкурентоспроможною. За останній рік кількість станцій з виробництва чистої енергії перевищила кількість звичайних.

Графік: Частка відновлювальних і невідновлювальних енергетичних ресурсів

Частка відновлювальних і невідновлювальних енергетичних ресурсів

2. Сонячні панелі завойовують лідерство. На графіку більшу частину відновлювальної енергії виробляють сонячні фотогальванічні системи. Вони продуктивніші за вітряні електростанції. З усієї кількості встановлених станцій відновлювальної енергії 2018 року половина  сонячні.

Графік: Збільшення станцій відновлювальної енергії

Збільшення станцій відновлювальної енергії з 2012 року

3. Чому сонячних панелей стало так багато? Бо їх виробляє Китай! Найбільше сонячних панелей встановлено в Китаю, потім – США, Японія та Індія.

Фотогальванічні сонячні системи в провідних країнах з 2018 року

Фотогальванічні сонячні системи в провідних країнах з 2018 року

4. Китай знову всіх обігнав! Ця країна найкраще фінансує галузі пошуку безпечних джерел видобутку енергії — 2018 року це було 32% від світових інвестицій. Китай все більше уваги приділяє екології.

Графік: Ресурси відновлювальної енергетики за 2018 рік

Графік: Ресурси відновлювальної енергетики за 2018 рік

5. У виробництві світової електроенергії третина – це станцій відновлювальної енергії. Та цього разу перемогли не сонячні фотогальванічні системи, а гідроенергетичні ресурси.

Використання відновлювальних та невідновлювальних ресурсів

Використання відновлювальних та невідновлювальних ресурсів

6. Важливий економічний аспект — індустрія розробки сонячних панелей сприяє залученню великої кількості робочих кадрів. На роботу з сонячними фотоелектричними системами припадає найбільша частка робочих місць серед усіх галузей відновлювальних джерел енергії в світі.

Робочі місця на станціях відновлювальної енергії

Робочі місця на станціях відновлювальної енергії

7. Відновлювальна енергія ідеальна для видобутку електроенергії, проте її не вистачає для процесів охолодження, нагрівання та пересування транспортом — сфери, на які йде найбільша частка світової енергії.

Відновлювальна енергія у використанні

Відновлювальна енергія у використанні

8. Для транспорту досі використовують горючі корисні копалини, однак і тут є позитивні тенденції. Це перехід до електрифікації або, простіше кажучи, кількість електрокарів у світі збільшується. І, як завжди, Китай знову попереду всіх!

Виготовлення електромобілів з 2014 року

Виготовлення електромобілів з 2014 року

9. Відновлювальна енергетика більше використовується у маленьких містах, ніж у великих. 230 містечок по всьому світу вже перейшли на стовідсоткову відновлювальну енергію. Це тому, що невеликим заводам на території цих містечок перейти на сонячні панелі або вітряки легше, ніж великим компаніям у мегаполісах.

Використання замінників горючих палив

Використання замінників горючих палив

10. Прогрес уповільнюється з винайденням горючих замінників палива. Їхнє виробництво збільшується в тих країнах, які раніше виживали на горючому паливі.

Використання замінників горючих палив

Використання замінників горючих палив

11. Кількість використання електроенергії падає щороку на 0.4%. Та цього досі замало, щоб швидко запобігти потеплінню.

Електровиробництво та його споживання

Електровиробництво та його споживання

12. Досі на 80% світова енергетика працює з використанням горючих палив. Якщо за 30 років ситуація не зміниться й відсоток відновлювальної енергії не досягне позначки 100% на нас чекатиме енергетичний і екологічний катаклізм.

Частка відновлювальної енергії у світовому ринку

Частка відновлювальної енергетики у світовому ринку

Цікавим є те, що горючі палива не є продуктивним ресурсом.

Під час їхнього видобутку, перевезення, спалювання, використання й утилізації відходів втрачається майже половина видобутого матеріалу. До того ж, це значно посилює забруднення атмосфери. На противагу цьому, відновлювальну енергію легше добувати і вона не забруднює атмосферу Землі.

Шах і мат, горючі палива!

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти