Собаки шукають бомби, постраждалих в місцях стихійних лих, допомагають людям з обмеженими можливостями та виконують інші важливі обов’язки. Однак вони не завжди бачать або чують команди свого господаря. Тому в Ізраїлі створили «розумний» жилет, який може передавати команди через вібрації і на відстані.

Прототип презентували дослідники з Університету імені Бен-Гуріона у Негеві. Це сітчастий жилет для собак із чотирма невеликими моторами, які вібрують на спині та боках тварини.

На першому етапі кінологи домоглися того, аби вібрації у певних місцях та певної тривалості асоціювалися в «учня» з конкретними командами. Потім, коли дресувальника вже не було поруч, песик все одно виконував ті самі команди. Для цього треба було лише активувати мотори за допомогою бездротового пульта дистанційного керування.

Результати наших досліджень показали, що собаки реагували на ці вібросигнали так само або навіть краще, ніж на голосові команди. Розроблена концепція відкриває шлях до використання тактильних засобів, аби покращити спілкування людини та собаки.

Амір Шапіро — директор лабораторії робототехніки Університету імені Бен-Гуріона

У планах вчених — дослідити, як технологія працює на собаках різних порід, віку та рівня підготовки.

Що ж це, продовження традиційних методів дресування чи крок до контролю над собачим розумом, або взагалі знущання з тварини? Питання відкрите для дискусій.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти