Кілька років тому світ дізнався про систему Molecular Solar Thermal Energy Storage (MOST або «Зберігання сонячного тепла на молекулярному рівні»), яку створили у Технічному університеті Чалмерса (Швеція).

Сонячна енергія накопичувалася у рідині, що містила атоми вуглецю, водню та азоту, а потім виділялася як тепло. Так от, шведи пішли ще далі і отримали прозору плівку для вікон, яка може обігрівати приміщення в енергоефективних будівлях.

MOST — це ідеальне рішення для спекотних країн.

Плівка кріпиться на внутрішній частині скла. У її складі є молекула норборнадієн-квадрициклан. Саме вона поглинає більшу частину сонячної енергії, яка утворюється з першими сонячними променями. Молекула захоплює фотони, що призводить до ізомеризації — це означає, що на певний час вона стає молекулою іншого типу.

Тому вдень всередині зберігається природна прохолода, що дозволяє заощадити на використанні кондиціонера.

Проте увечері — коли сонячні промені більше не падають на плівку — молекула повертається до своєї звичної форми, виділяючи накопичену енергію протягом восьми годин. І тут можна заощадити на опаленні.

Цікаво, що коли на плівку не світить сонце, вона помаранчевого кольору. А під дією променів матеріал стає безбарвним.

Поки вчені намагаються зменшити вартість плівки та збільшити концентрацію диво-молекул у ній. Коли ці проблеми буде розв’язано (а це станеться незабаром, запевняють вони), на ринку з’явиться комерційний продукт за прийнятною ціною для модернізації вікон.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти