П’ятдесят років тому людина вперше в історії ступила на Місяць.

16 липня 1969 року екіпаж місії НАСА «Аполлон-11» – астронавти Ніл Армстронг, Базз Олдрін і Майкл Коллінз – вирушив у неймовірну подорож. За чотири дні, 20 липня, Армстронг і Олдрін посадили космічний корабель на місячній поверхні, вийшли назовні та закріпили американський прапор.

Усе це транслювалося в прямому ефірі, його дивилися майже 530 мільйонів людей. 

Відтоді цей прорив було описано в книгах, телевізійних шоу, документальних і художніх фільмах.

Проте деякі з найцікавіших деталей саги про «Аполлон 11» залишаються невідомими.

Чи знали ви, що:

Пам’ять про доньку Ніла Армстронга

У біографічному фільмі про Ніла Армстронга «Перша людина», який вийшов у прокат 2018 року є згадка про дочку астронавта, яка померла, коли їй було всього лише 2 роки — за сім років до висадки на Місяць. В одному з епізодів фільму він лишив браслет доньки на поверхні супутника Землі – так вшанував її пам’ять. Здається, що це момент чистої голлівудської фантастики, але, можливо, це не така вже й вигадка. Під час онлайн-трансляції висадки був момент, коли майже наприкінці 2,5-годинної місячної прогулянки Армстронг нахилився і втратив зв’язок з управлінням на три хвилини. Чи міг він тоді залишити браслет Карен? «О, я дуже на це сподіваюся», – сказала Джун Армстронг Хоффман, його сестра, в інтерв’ю 2005 року.

Екіпаж «Аполлона-11» завбачливо роздавав автографи задля страхування свого життя

Придбати страховку доволі непросто, коли ви вирушаєте в космос на ракеті. Не маючи кращого вибору, Армстронг, Олдрін та їхній товариш по команді «Аполлон-11» Майкл Коллінз вдалися до спроби нажитися на своїй славі. Вони підписали сотні конвертів та листівок, а потім попросили друзів датувати їх 16-м або 20-м липня (дата запуску або посадки на Місяць), вважаючи, що автографи будуть досить цінними, аби забезпечити їхні сім’ї, якщо чоловіки не повернуться. Тепер такі листівки можна знайти на аукціонах.

Скафандри космонавтів були створені компанією спідньої білизни

Playtex, компанія, більш відома тим, що винайшла бюстгальтер Cross Your Heart, була залучена до створення костюмів, які захистили б астронавтів від безповітряного довкілля Місяця та екстремальних температур. Це рішення призвело до справжньої війни у галузі моди. Як розповідає Ніколас де Моншо у своїй книзі «Космічний костюм», керівники НАСА змусили Playtex працювати під наглядом аерокосмічної компанії Hamilton Standard. Вони розробили костюм, який спершу був забракований. Згодом співробітники Playtex проникли в Hamilton Standard, відібрали у них свій дизайн, повторно представили його і все-таки виграли контракт. Відтоді промисловий підрозділ Playtex, ILC Dover, розробляв кожен скафандр НАСА.

Один із космонавтів прийняв причастя на Місяці

За кілька хвилин після того, як місячний модуль торкнувся Моря Спокою, Олдрін зв’язався по рації з Землею:

Я хотів би скористатися цією можливістю, щоб попросити кожну людину, яка слухає, ким би і де б вона не була, зупинитися на мить, проаналізувати події останніх кількох годин і подякувати кожен по-своєму

Потім Олдрін, старійшина пресвітеріанської церкви у штаті Техас, вимкнув радіо, відкрив невеликі пластикові контейнери з хлібом і вином і почав читати Євангеліє від Іоанна.

Першою рідиною, яка коли-небудь лилася на Місяці, і найпершою їжею, яку там спожили, були хліб і вино Євхаристії

НАСА ізолювала космонавтів у карантинну камеру через страх перед «місячною чумою»

Ідея полягала в тому, щоб захистити Землю від можливих місячних мікробів, хоча вчені НАСА серйозно сумнівалися, що на Місяці може бути життя. Протягом трьох тижнів після повернення екіпаж «Аполлона-11» жив у «мобільному карантинному підрозділі», спочатку на борту авіаносця «Хорнет», а потім у Перл-Харборі. Президент Річард Ніксон навіть зробив фото з чоловіками, на ньому видно, як вони тісняться у камері. Але, як потім виявилося, такі заходи були абсолютно безглуздими. Адже космонавти приземлились в Тихому океані і будь-які мікроби могли проникнути на Землю одразу ж після того, як відчинився люк.

Президент Ніксон готувався до того, що місія «Аполлон-11» завершиться катастрофою

За два дні до посадки на Місяць спічрайтер Ніксона Вільям Сафайр написав для президента промову на випадок, якщо космонавти загинуть. Як не дивно, у промові про них згадують, як про залишених на поверхні, а не як про загиблих під час посадки або зльоту. Ніксон мав сказати:

Ці хоробрі люди знають, що надії на їхній порятунок немає. Але вони також знають, що в їхній жертві є надія на людство

Зараз текст зберігається в Національному архіві.

Усі прапори США, поставлені на Місяці астронавтами «Аполлона», досі ще стоять – за винятком прапора «Аполлона-11»

За допомогою орбітальних апаратів НАСА можна ясно побачити їхні тіні (поряд із багатьма іншими залишеними артефактами місій). Вони досі стоять на поверхні вертикально. От тільки ​​прапора, встановленого Армстронгом і Олдріном, які щосили намагалися закріпити флагшток у несподівано твердому місячному ґрунті, вже немає. Пізніше Олдрін розповідав, що бачив, як прапор віддалявся від поверхні Місяця, коли космонавти вирушали назад на Землю. Мабуть, не витримав ударної сили старту.

 

Коменти