Якщо ви самі ще не пробували FaceApp, то, без сумніву, ваша липнева стрічка в соцмережах потонула у кількості раптово постарілих чи помолоділих знайомих.

FaceApp було створено в січні 2017 року на Росії петербурзьким розробником Ярославом Гончаровим. Та лише в липні 2019-го додаток став справді «вірусним» і набув шаленої популярності. Станом на 17 липня програма не була на першому місці в Камбоджі, Бутані, Китаї, Гонконзі, Японії, Лаосі, Мадагаскарі, Македонії, Монголії, Кореї, Таїланді, В’єтнамі та Зімбабве. В інших країнах вона посіла перше місце.

Програма дозволяє за секунди відняти або додати десяток років людині на фото й може навіть змінювати стать і расу. Цікаво, правда?

Приклад роботи FaceApp. Праворуч згори — «прикрашання» портрету, що робить шкіру світлішою.

Приклад роботи FaceApp. Праворуч згори — «прикрашання» портрету, що робить шкіру світлішою.

За даними Applyzer.com, FaceApp посідає перше місце за популярністю серед програм у 20 інших країнах.

700 тис. користувачів завантажують FaceApp щодня.

Але ми б не радили надто поспішати ділитися своїми фото з програмою. Експерти з безпеки попереджають — користувачі FaceApp піддають ризику свої особисті дані.

#10yearschallenge

Нещодавно мережу захопила подібна акція — «10yearschallenge». Тоді люди масово публікували свої фото десятилітньої давності. А експерти вели дискусії, кому це вигідно — збирати фото людей з відомою різницею у віці?

Дехто підозрював, що в такий спосіб навчається система розпізнавання осіб. Алгоритм міг ґрунтуватися на вікових характеристиках та особливостях, зокрема, на тому, як старішає обличчя. В ідеалі, для цього знадобився б широкий набір даних із десятками тисяч фото людей. Було б непогано, якби було також відомо, що між фотографіями минула певна кількість років, приміром, 10.

Люди самі з задоволенням це й зробили, публікуючи фото з хештегом #10yearschallenge.

Чому це небезпечно?

Творець додатку Ярослав Гончаров заявляє, що додаток використовує нейромережу. Вона сканує обличчя людей, роблячи їх молодшими, старшими, міняє стать чи робить «привабливішими».

Варто зазначити, що в Росії діє закон щодо зберігання даних користувачів на місцевих серверах, отже, всі ваші фото зберігаються в РФ.

Існує велика ймовірність, що спецслужби РФ можуть легко отримати доступ до всіх цих даних. Додаток успішно збирає й зберігає всі оброблені фото. А згоду на це ми даємо самі, не читаючи умови використання.

FaceApp додає років, міняє стать або робить обличчя привабливішим.

FaceApp додає років, міняє стать або робить обличчя привабливішим.

Навіть самі розробники в політиці конфіденційності пишуть, що FaceApp не гарантує безпеки даних.

Білий = привабливий?

До того ж, Гончарова звинувачують в расизмі. Щоб зробити людину на фото привабливішою, програма використовує так званий фільтр «hotness». В результаті «красивіший» варіант людини завжди має світлу шкіру, навіть якщо оригінал темношкірий.

Приклад того, як FaceApp зробив Барака Обаму «привабливішим».

Приклад того, як FaceApp зробив Барака Обаму «привабливішим».

Виявилось, що фільтр тестувався лише на світлошкірих людях. У заяві TechCrunch Гончаров ще два роки тому вибачався й пояснював, що він працює над цією проблемою. Щоправда, після численних скарг функцію нарешті прибрали з програми.

Конфіденційність у FaceApp

Додаток використовує «ідентифікатори пристроїв», що дозволяє компанії відстежувати, як юзер користується додатком. Причина проста — таргетування реклами. Не дивуйтесь потім, звідки у вас в рекламі корм для котів. Можливо, це просто тому, що на телефоні є фотографії або меми з котами.

Користувачі мають дати згоду на передачу своєї інформації «компаніям, які входять в ту ж групу, що й FaceApp, або стають її частиною».

Перелік компаній не вказується і невідомо, що це за група й хто до неї входить. В угоді також наголошується, що розробники не несуть відповідальності за дії з даними користувачів. Зручно, чи не так?

Типова політика

Відсутність захисту даних у роботі з розпізнаванням осіб — потенційно небезпечна річ, особливо коли йдеться про особисту інформацію, яку користувачі надають — приватні фото.

Ми мусимо вимагати від розробників, аби вони ставилися до наших даних з належною повагою. Але й нам також слід поважати нашу власну інформацію і думати про кібербезпеку; і якщо ми маємо сумніви щодо якогось додатка, то… може не варто його ставити?

Коменти