Щодня у багатьох посушливих прибережних районах величезна кількість води випаровується з поверхні океану. Ця ситуація спонукала вчених із Національного університету Сінгапуру створити гідрогель, який вбирає вологу з морського повітря та перетворює на питну воду.

Матеріал, в основі якого є цинк, абсорбує увосьмеро більше, ніж інші наявні відповідники, як-от силікагель та хлорид кальцію.  

Крім того, на відміну від традиційних осушувачів, для вилучення води не потрібна електрика. Також гель можна використовувати понад тисячу разів.

Під час випробувань на поверхні океану розмістили плавучі конструкції з гідрогелем. Він вбирав у себе воду, яка поступово випаровувалася. Потім його помістили у закритий скляний контейнер та залишили під прямими сонячними променями.

За температури 45ºC-50ºC вода почала звітрюватися та осідати на стінках як конденсат. 

Водночас той же силікагель треба нагріти до значно більших температур, а для цього потрібне штучне джерело енергії.

Мета дослідників — збільшити об’єми води, яку можна абсорбувати, а також оптимізувати процес її збору. Нині гель, якщо використовувати його протягом дня, може видавати 10 л прісної води на кілограм матеріалу.

Наш винахід насправді можна перетворити на плавучу водозабірну ферму. Це може допомогти сільським мешканцям, де доступ до прісної води залишається проблемою. Загалом ми сподіваємося, що нам вдасться зробити свій внесок у боротьбу із дефіцитом води.

Тан Су Чінг — професор

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти