Віртуальна реальність дедалі частіше використовується в медицині. Так, VR-шоломи вже допомагають діагностувати психічні розлади. Та китайські медики знайшли для віртуальної реальності ще одне застосування. За останні 3 роки понад тисяча наркозалежних у Шанхаї пройшли курс лікування за допомогою VR.

Вдягаючи шолом, користувачі бачать поширені сценарії, пов’язані зі вживанням наркотиків.

Технологія VR дозволяє пацієнту відчути себе на вечірці або у барі, де вони можуть взаємодіяти з віртуальними предметами.

Сюй Дін — провідний науковий співробітник Шанхайського управління з реабілітації наркозалежних

Водночас інфрачервоні датчики стежать за очима людини, фіксуючи, куди саме вона дивиться та як довго. Якщо хворий не відводить погляду протягом тривалого часу, значить, інтерес до згубної звички залишився. Також VR-система занотовує інші біологічні показники, як-от пульс та електричну активність шкіри (показник активності вегетативної нервової системи, який застосовують у психофізіології).

У такий спосіб створюється психологічний портрет наркозалежного, щоб запропонувати найефективніший спосіб лікування.

Якщо система робить висновок, що пацієнт хоче дозу, вона автоматично перемикається на сцени з негативними наслідками вживання: хвороби, самогубства, розпад сімей. З часом відчуття дискомфорту еволюціонує у відразу до наркотиків, запевняють науковці.

Якщо ви бачитимете хробака щоразу, коли їсте яблуко, врешті-решт ви відмовитесь від яблук.

Чжан Чаоцзин — співробітник Шанхайського реабілітаційного центру Циндун

Також віртуальна реальність демонструє пацієнтам природні пейзажі, аби вони могли заспокоїтися, краще контролювати свої емоції та поступово відмовитися від наркотиків.

Зазначається, що у 70% учасників цієї восьмимісячної програми майже зникло бажання вживати наркотики.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти