Емі Вайнгауз уже легенда для світової музичної спільноти. Винятково талановита співачка, чия неймовірна, повна злетів і падінь, кар’єра обірвалася рівно 8 років тому, 23 липня 2011 року.

Світ не стоїть на місці, і музика йде з ним в унісон, однак мільйони нових мелодій не зітруть із пам’яті слухачів шедеври Емі.

Можливо, серед вас є ті, хто впізнає її лише за суперпопулярним Back To Black і You Know I’m No Good, незвичайному макіяжу чи екстравагантним концертним образам. Але це не вся її історія.

Емі Вайнгауз Amy Winehouse

Ось 5 фактів, які варто знати про британську поп-зірку:

  • Емі росла складною дитиною, бунтаркою, вгамувати яку не вдалося навіть улюбленій бабусі, котра підтримувала онуку у всіх її починаннях. Дівчинку виключили зі звичайної та театральної шкіл через неприйнятну поведінку, яскравий зовнішній вигляд, співи на уроках і погану успішність. Ба більше: саме у підлітковому періоді Емі вперше спробувала наркотики, які згубно вплинули на її навчання і стосунки з рідними. Варто сказати, що такими невдачами дівчина не надто переймалася. У її планах було стати співачкою або ж, у разі невдачі, влаштуватися на роботу офіціанткою.
  •  Емі Вайнгауз за національністю єврейка, однак релігія посідала в її житті чи не останнє місце. Дівчинці прищеплювали духовні цінності юдаїзму ще змалку та змушували відвідувати синагогу. В одному інтерв’ю Емі сказала:
Бути єврейкою особисто для мене не означає тримати свічки у синагогах та промовляти брахи (подяки Богу в юдаїзмі). Це більше про мою духовну близькість зі своїм народом і сім’єю

Після смерті співачки її родина провела шива — традиційний семиденний період трауру.

  • Величезна увага ЗМІ була прикута не лише до творчості Вайнгауз: левова частка газетних шпальт присвячувалася психічним захворюванням зірки, її залежності від наркотиків та алкоголю. У різних інтерв’ю вона зізнавалася, що має проблеми з депресією і розладами харчування. Емі неодноразово госпіталізовували через передозування героїном та іншими психотропними речовинами, від чого страждала її кар’єра. Концерти часто скасовували, а родичі чоловіка (який мав схожі проблеми) спонукали фанатів до бойкоту її творчості. Боротьба з поганими звичками, які врешті-решт зламали поп-зірку остаточно, тривала протягом усього життя. Емі Вайнгауз, за висновками слідчих, померла від алкогольного отруєння
Емі Вайнгауз Amy Winehouse

Емі Вайнгауз

  • Усе своє життя Вайнгауз активно жертвувала гроші та приділяла час багатьом благодійним організаціям, а особливо тим, які опікувалися дітьми. Телевізійна програма Pop World навіть назвала Емі «найбільш великодушною зіркою». Хоча цей бік її особистості ніколи не був добре відомий широкій громадськості.
  • У межах кампанії-застереження про рак молочної залози Вайнгауз з’явилася в оголеній фотосесії для випуску журналу Easy Living у квітні 2008 року.
  • Музика Емі припала до душі не лише шанувальникам соулу чи джазу. Проникливі авторські тексти, неповторний стиль виконання, незабутні мелодії і чудовий вокал не залишили байдужими й музичних гуру. З культовим альбомом Back To Black артистка встановила світовий рекорд: 2008 року Вайнгауз отримала 5 премій Ґреммі! Хоча відгуки критиків не завжди були теплими, а часом і відверто негативними, британці запам’ятали Емі як легендарну наставницю наступного покоління (а саме Адель, Еллі Голдінг, Леді Гаги та ін.).

Емі Вайнгауз Amy Winehouse

Минуло 8 років відтоді, як один з найяскравіших музикальних талантів назавжди згас, але думка про те, що речі, оспівані Емі, безсмертні, втішає навіть найвідданіших представників її фан-спільноти.

Коменти