Веганський спосіб життя був звичною справою навіть для жителів Стародавньої Греції. Однак ще півстоліття тому ніхто й уявити не міг, що відмова від продукції тваринного походження заради здоров’я сягне таких масштабів.
Звичайно, зменшення кількості смертей тварин, пов’язаних з легкою та харчовою галузями господарства, не є єдиною причиною, аби приєднатися до веганської спільноти.
Численні дослідження довели, що безмірне споживання і попит на продукцію тваринного походження спричиняє масштабну вирубку лісів задля пасовищ, депопуляцію і зникнення деяких видів. З огляду на це стає очевидно: веганство позитивно впливає на добробут планети.
Це лайфстайл, що здатен змінити довкілля на краще.
Чи корисний такий стиль життя?
Задля чергового епізоду популярного в Британії шоу «Повірте мені, я лікар» науковець Джайлс Єо вирішив стати веганом на місяць та перевірити, чи така дієта справді варта уваги.

Джайлс Єо
Найважчим у цьому експерименті, за словами Єо, було підібрати правильний раціон. Сила-силенна продуктів, які нібито не мають нічого спільного з тваринами, насправді містять у собі глютен, лактозу або ж казеїн (головний білковий елемент коров’ячого молока). Веганський раціон також виключає желатин, деякі види пасти, окремі вина (в процесі виготовлення яких використовувалися риб’ячі кістки) і майонез.
- вітаміну D, який є необхідним для здорових кісток;
- йоду (міститься у коров’ячому молоці);
- вітаміну B12, відсутнього у горіхах, бобах чи овочах.
Як вижив професор Джайлс?
Випробувавши веганську дієту, чоловік протягом місяця скинув 4 кілограми та помітно зменшив свій живіт. Варто зазначити, що рівень холестерину в нього впав на 12% (і це лише за 30 діб!).
Я приємно здивований, і хоча я не планував ставати веганом на все життя, відтепер я намагатимусь дотримуватися нових правил хоча б кілька разів на місяць
Професор Джайлс Єо
Джайлс також зазначив, що для того, аби не сумувати за м’ясом, варто навчитися готувати не його веганські альтернативи, а повноцінні страви на основі овочів та бобів. За словами Єо, найпомітнішою втратою під час місячного експерименту для нього стала аж ніяк не смажена риба чи запечена свинина.
Веганство того варте?
Нещодавній аналіз, який поєднав результати 10 попередніх досліджень (вони порівнювали здоров’я веганів і «всеїдних»), свідчить про те, що варте!
Дослідники виявили: веганство та вегетаріанство гарантують значно менші ризики виникнення серцевих захворювань і раку, хоча різницю у смертності простежити надзвичайно складно через численні фактори, що ніяк не стосуються типу харчування.
Через складність проведення деяких досліджень (де науковці беруть велику групу людей і хаотично розподіляють їх, аби побачити зміни, що відбуваються з веганами та «всеїдними» із плином часу), важко довести, є веганство гарантом здоров’я чи має лише непрямий зв’язок з ним. Замість цього вчені досліджують обидві групи, які вже обрали власний раціон, та шукають між ними відмінності.
Позаяк вегани, ймовірно, свідоміші щодо свого здоров’я, цілком можливо, що відмінності у самопочутті кожної групи не мають нічого спільного із самою дієтою.
Веганство — не лише про здоров’я окремої людини
Уникнення продуктів тваринного походження є не тільки одним із найпростіших способів зменшити вплив харчових продуктів на виникнення раку, підвищення рівня холестерину та зменшення активності певних гормонів кишківника, які допомагають організму регулювати кров’яний тиск.
Варто пам’ятати, що це найдієвіший спосіб виступити проти неефективних систем харчування. Адже вони непропорційно зачіпають найбідніших людей у всьому світі, безжалісно знищують тварин, неефективно використовують ресурси планети та розповсюджують жорстокість.
Суб’єктивно. Зуб даю, що авторка – веганка чи вегетаріанка
Щодо найбідніших людей у світі та неефективності – це не зовсім так, як пише автор. Звісно є багато плюсів у веганстві, проте не варто його ідеалізовувати. Якщо це фрукти привезені з іншого континенту, де на дорогу потрібно велику кількість енергії, спалення палива, викидів парникових газів і тд., не думаю що це хороший вибір. Тим більше така практика часто супроводжується підвищенням цін на ці фрукти, і відповідно вони зростають настільки, що люди які живуть у тих здебільшого бідних країнах вже не можуть собі їх позволити купити. Якщо це курка вирощина в себе вдома на подвір’ї, або у сусіднього фермера, то вона точно принесе менше шкоди довкіллю. Не так все просто, треба розглядати проблему комплексно.