Шотландія давно славиться вітрогенераторами, а нещодавно стало відомо, скільки ж разом вони виробляють енергії. З січня по червень такі електростанції згенерували 9,8 млн МВт/год. Цього достатньо, аби забезпечити електрикою 4,47 млн будинків. Це майже вдвічі більше, ніж є у Шотландії. Теоретично, залишків енергії вистачить для живлення більшої частини північної Англії!

Звісно, що такі цифри — це не випадковість, а вдала реалізація багаторічної стратегії, згідно з якою поновлювальні джерела енергії до 2050 року забезпечуватимуть 50% потреб країни.

До цього ж часу уряд Шотландії планує майже повністю позбутися викидів CO₂.

Такий задум збігається із загальними настроями у Британії. Наприклад, у травні там вперше, якщо рахувати з XIX ст., відмовилися від використання вугілля. Хоча експеримент і тривав лише два тижні, але довів, що загалом це можливо. Якщо ж Шотландія продаватиме залишки енергії іншим населеним пунктам, які не мають власних турбін, це також зменшить залежність від джерел електроенергії, що шкодять довкіллю.

Революція у вітроенергетиці Шотландії триває. Отримані цифри показують — енергія вітру може забезпечити мільйони будинків електрикою не тільки в Шотландії, але і за її межами.

Робін Паркер — менеджер з кліматичної та енергетичної політики Всесвітнього фонду природи

Для інших країн це добрий приклад для наслідування. Хоча Шотландія, безумовно, має кілька переваг — сильні вітри та велику берегову лінію. Водночас світ побачив, що відновлювана енергетика сягнула таких масштабів, які раніше важко було уявити.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти