На відміну від інших суглобів, людське коліно має досить великий діапазон рухів. «Так чому б не конвертувати цю особливість в електрику?», — подумали у Китайському університеті Гонконгу та створили незвичний пристрій. Він генерує енергію, коли користувач просто йде.

Механізм, який важить 307 г, складається зі стрижня, що кріпиться за допомогою бандажу до стегна. Також є «повзунок», зафіксований так само, але на литці. Штанга рухається, коли коліно згинається та розгинається.

З обох кінців стрижня є смужки з вуглецевого волокна, які й генерують електричний струм — 1,6 мікровата при швидкості від 2 км/год до 6,5 км/год.

Цього достатньо для живлення GPS-навігаторів та пристроїв, що відстежують медичні показники.

Окрім цього, видобування енергії не потребує зайвих зусиль. Що з приладом, що без, дихання залишається на одному рівні. Це було доведено під час експерименту на біговій доріжці.

Пристрої GPS з автономним живленням стануть у пригоді альпіністам.

Вей-Сінь Ляо — професор кафедри механіки та автоматизації

Попередні моделі використовували вібрацію, яку пристрій створював унаслідок руху. Та такий підхід мав свої недоліки.

Все ж люди не так інтенсивно ходять, що значно знижує їхню здатність виробляти енергію.

Але в новому прототипі дослідники застосували інший метод, тому це обмеження не відіграє суттєвої ролі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти