Рутгер Гауер, виконавець ролі Роя Батті у фільмі «Той, що біжить по лезу» та зірка класичного фільму жахів 1986 року «Попутник», помер у віці 75 років.

Останніми роками ім’я артиста звучало дедалі частіше завдяки ролі Найла Бриганта у серіалі-хіті «Справжня кров» від HBO.

Рутгер Гауер

Рутгер Гауер

Гауер — легенда світового кінематографа.

Ми навіть не здогадуємося про те, що в чиїйсь пам’яті Рутгер залишився не тільки улюбленим героєм культового фільму, а й волонтером, вірним другом із голландської Академії театру і танцю чи завзятим 15-річним працівником, який чистив палуби вантажних суден.

Невідоме з життя артиста

  •  Мала батьківщина Рутгера — нідерландське містечко Брекелен — під час появи актора на світ було окуповане нацистами. 1981 року, розповідаючи про свої дитячі роки, Гауер зазначив:
Я народився посеред війни. Думаю, що саме це є основною причиною моєї пацифістичної позиції, яка вже має глибоке коріння у свідомості. Жорстокість лякає мене.
  • Актор, бувши ще юнаком, пройшов професійну підготовку бойового медика, але за кілька місяців залишив службу, виступивши проти використання смертоносної зброї.
  • Попри численні спроби батьків розвинути його креативність, юний Рутгер не планував ставати актором і не хотів зніматися в кіно. Хлопець кинув школу в 15-річному віці й приєднався до команди Військово-морських сил Нідерландів, завдяки чому мав можливість подорожувати по світу.
  • Гауер мріяв зробити кар’єру моряка й отримати звання капітана, хоч йому так і не судилося: юнак мав успадкований від діда дальтонізм. Доля привела хлопця до стін Академії театру і танцю, звідки й почався блискучий творчий шлях Рутгера як кіноактора.
  • Хобі актор мав найрізноманітніші: від перегонів на мотоциклах до колекціонування динозаврів. Мотоспорт допоміг йому виконувати найнебезпечніші трюки в «Попутнику» без дублера. На цьому захоплення кінолегенди не закінчуються: Рутгеру дуже подобалося писати.
  • Відомо, що культовий монолог із «Того, що біжить по лезу» створив сам актор, а фінальна сцена фільму частково була його імпровізацією.
  • Гауер вільно володів англійською, французькою, німецькою, італійською мовами та фризькою говіркою провінції Фрисляндія.
  • 16-24 липня 2010 року Гауер відвідав Україну, він гостював на Першому одеському міжнародному кінофестивалі. Брав участь у відкритті й провів два майстер-класи для учасників «Літньої кіношколи».

Рутгер Гауер

  • Артист заснував організацію поінформованості про СНІД під назвою «Асоціація морської зірки Рутгера Гауера».
Одне з останніх побажань Рутгера — продовження благодійної діяльності фонду у боротьбі зі СНІДом. З дорогоцінною допомогою його дружини Інеке ми будемо виконувати волю Рутгера і зробимо все можливе, аби продовжувати його справу,

З офіційного сайту організації.

Друзі також запам’ятали артиста як активного захисника довкілля.

  • Гауер часто зізнавався, що бути актором він ніколи не хотів через власну сором’язливість. Це не завадило Рутгеру знімати незалежне кіно на своїй студії.  Він також брав участь у зйомках фільмів «У місячну ніч» (1989), «Крижана безмовність» (1993) як сценарист і продюсер.

Рутгер Гауер помер 24 липня внаслідок нетривалої хвороби.

Шанувальники актора помітили, що 2019-й — рік смерті як самої кінозірки, так і легендарного персонажа Гауера, антагоніста Роя Батті.

Коменти