Порівняно молода інтернет-платформа Patreon користується дедалі більшою популярністю серед контент-мейкерів у всьому світі, й Україна не стоїть осторонь.

Кожен охочий фотограф, режисер або дизайнер має можливість отримувати фінансову допомогу з будь-якої точки Землі. Кошти ж, переказані з платформи, творці зазвичай використовують для підвищення якості контенту. Зі свого боку, для «покровителів» (цих самих патронів) платформа Patreon — чудовий спосіб підтримати своїх фаворитів та отримувати доступ до їхньої творчості найпершими.

Тенденція до таких безкорисливих пожертв не оминула й Україну. Ми зібрали топ вітчизняних ресурсів, які варто підтримати на Patreon! 

Новинарня

Мабуть, єдиний україномовний новинно-політичний сайт, що існує не за гроші олігархів чи спонсорів. Проєкт стартував 2016 року, і відтоді чесно пише про політику, війну, армію і новини світу.

Головний редактор сайту Дмитро Лиховій 22 роки працював в «Україні молодій», відслужив на фронті й вирішив, що час створити незалежне ЗМІ. Новинарню дійсно варто читати й підтримувати.

Tokar.ua

Ми на Tokar.ua щодня стараємося розповісти щось цікаве та складне простими словами, і ви є свідками цього! Ми незалежні й працюємо лише завдяки допомозі нашої аудиторії. Технології, наука, космос, винаходи та здоров’я — основні наші теми.

Більше ніж 100 тис. користувачів на місяць є для нас шаленою мотивацією рухатися далі. Але це ще не все. Що більше «патронів» жертвує вартістю чашки кави, то частіше Tokar.ua публікує статті, новини або ж озвучує тематичні відео!

Для того, аби підтримати нас, оформлюйте регулярний донейт на Patreon будь-якого зручного для вас розміру:

ПроПоходи

Один із найкращих українських проєктів про хайкінг і туристичне спорядження. Команда розповідає про подорожі, публікує власні путівники горами світу та України, допомагає мандрівникам-початківцям обрати правильний одяг і найзручніші спальники.

Ми хочемо заманити вас в гори, показавши, яка краса і які відчуття на вас очікують. І хочемо навчити вас мандрувати легко і безтурботно.

Засновники запрошують охочих на безкоштовні походи, разом зі своїми читачами чистять стежки від завалів та сміття, проводять лекції у містах України. Patreon для них є основним джерелом фінансування.

Пожертвуйте вже зараз:

Огляд UA

Це один із найбільш розвинутих україномовних ютуб-каналів про ґаджети, інформаційно-технологічні новинки, огляди і порівняння супернових флагманів. Відео про останні новини з IT-всесвіту виходять щовівторка й щоп’ятниці. Ведучий Юрій Гавалко регулярно поширює посилання на купівлю смартфонів за акційними цінами, розігрує улюблені новинки поміж підписників.

Грошима з Patreon ютубер планує покрити вартість девайсів, які чекають свого огляду на каналі. До речі, Юрій планує звільнитися з роботи, а отже присвячувати більше часу розвитку каналу. Варто лише N-му числу його «патронів» перетнути позначку в 500$ пожертвувань щомісяця!

Підтримаймо!

Цікава наука

Канал озвучує науково-популярні відео різної тематики, з-поміж яких можна виділити кілька головних: фізику, астрономію, біологію та географію. Що? Де? Коли? Чому? — питання, на котрі «Цікава наука» постійно знаходить відповіді.

Дивимося з дочкою на ніч замість мультиків. Ваш проєкт — це те, чим можна пишатися в Україні 😊

Відгук глядача

Для того, аби допомогти ентузіастам з «Цікавої науки», підтримайте засновників фінансово на Patreon. Їм буде приємно!

Skrypin.ua

2016 року український журналіст Роман Скрипін запустив інформаційно-аналітичний проєкт Skrypin.ua, чия місія, за словами засновника — «порвати цей медіапростір, як мавпа газету». Ресурс наповнений інтерв’ю з відомими політиками та громадськими діячами і тематичними випусками про історію України.

Skrypin.ua також розказує про новини юриспруденції, розкриває політичні теми дискусіями з «гостями з великої літери Г», записує подкасти про життя нашої держави. Skrypin.ua — справжня «лабораторія цікавих дослідів у світі медіа».

Не залишайтесь осторонь!

Клятий раціоналіст

Це ютуб-канал про стереотипи, популяризовану науку й пропаганду критичного мислення. Клятий раціоналіст Артем Албул намагається протидіяти псевдофактам, розбираючи фейки. Проєкт регулярно випускає подкасти, є в Інстаграмі, розвінчує міфи у Телеграм-спільноті.

Клятий раціоналіст хоче реалізовувати нові формати, для чого необхідна допомога професіоналів відеопродакшену. На все це потрібні гроші.

Підтримайте Клятого раціоналіста: для нього це дуже важливо!

AdrianZP

Ютубер Ігор Анісімов один із небагатьох добровольців, які безкоштовно перекладають цікавий контент українською, аби поширювати його на різних платформах. Автор кумедних скетчів, якісних озвучень, «шалених дубляжів» та інформативних відео.

Відео не обмежуються однією темою. Гумористичні ролики ютубера є справжніми ліками проти суму! Ігор має мрію: він прагне залучати професійних акторів до озвучки відео якнайчастіше.

Станьте патроном AdrianZP прямо зараз:

PlayUA

Розважальне інтернет-видання, що пише про відеоігри та кіно. Тут є огляди, аналітика, авторські колонки, інтерв’ю та репортажі, а на трьох YouTube-каналах можна знайти відеоогляди українською, дубльовані трейлери, записи стрімів та подкасти.

Geek Journal

Як щодо україномовних кінооглядів? Випуски Geek Journal із ведучим Тайлером Андерсеном розказують про останні новини кіносвіту з теплим гумором, та діляться першими враженнями від нових трейлерів чи релізів.

Постійні рубрики каналу мають неабияку популярність серед користувачів Youtube, а число «патронів» сягнуло позначки у 126! Однак на цьому не варто зупинятися: Geek Journal випустили власний мерч, виробництво якого також потребує підтримки!

Усі вищеперелічені можливості грошової допомоги молодим ентузіастам не є обов’язковими. Однак ми вважаємо, що пожертва у розмірі вартості чашки кави чи тістечка справді має значення!

Запам’ятайте: від «нічого» до 1$ лише один крок.

Коменти

Олег

*цілком. Також важаю, що Шлякбитраф достойніші за Скрипіна!

Олег

Скрипін разом з Івановим працюють на ЗЕ-лайно! Тому Скрипін тут зайвий, з рештою запропонованих каналів – цілуом погоджуюсь!

Юрко

Скрипін не дає поширювати цю статтю, бо це та сама ложка лайна, що псує діжку меду. Замінити його на шлякбитраф – було б ідеально

Назар Токар

А що не так зі Скрипіним?

Юра

А як Макс Подзігун і його канал про формулу 1?

Олег

Підписався в ютюб на всіх ;)

Антон

Дякую за статтю!

Ярослав

Назар Токар, колись був. Зараз ні.

Яніс

Хто? Шлякбитраф? Ні. Шлякбитраф і PlayUA це різні команди, різні проекти, різні цілі.

Roman Enkeradosu

Не вистачає ще MariAM, в неї дуже цікаві огляди театральних постанов, фільмів, інтерв’ю з акторами, та багато іншого.

Яніс

Як на мене, то Скрипіну не потрібна ані реклама, ані пожертви. Він у нас нормально ісунє і без того, на “чорний нал”. А от відсутність Шлякбитрафу засмутила

Євген

Не вистачає Шлякбитрафу)

Назар Токар

він же з PlayUA?

Ярослав

А ще є цікавий проект «Вмістожер» про споживання якісного контенту і всього, що з тим пов’язано. https://www.patreon.com/snovyda/posts

Ярослав

А ще є цікавий проект «Вмістожер» про споживання якісного контенту і всього, що з тим пов’язано.