Фанати «Місії нездійсненої» можуть пам’ятати шпигунський пристрій, яким час від часу користувався Ітан Хант, — прикріплений до горла, він змінював голос. Китайські вчені презентували дещо подібне. Тільки їхній пристрій у майбутньому дозволить заговорити тим, хто позбавлений цієї можливості.

Перший прототип, зібраний у Пекінському університеті Цінхуа, було незручно використовувати через його габарити та спосіб носіння. Апарат треба було приклеювати до шкіри.

Тоді дослідники взяли за основу графен, аби зробити з нього тонкий та гнучкий пристрій, який можна фіксувати на горлі, попередньо змочивши водою, як тимчасове татуювання. 

Штучне горло (або WAGT) — це апарат розміром 15 мм на 30 мм, створений за допомогою технології лазерного скрайбування графену, який нанесли на тонку плівку з полівінілового спирту. Поки друкована плата, мікрокомп’ютер, підсилювач потужності та декодер перебувають в окремій пов’язці. WAGT з’єднаний з нею електродами.

Коли людина, яка не має голосу, намагається щось сказати, її голосові зв’язки та гортань все одно рухаються. WAGT розпізнає ці рухи, декодує та перетворює на синтезовану мову. Поки що китайська система здатна розшифрувати лише кілька слів: «привіт», «окей» та «ні».

Дослідники впевнені, що у майбутньому німі за допомогою горла зможуть генерувати сигнали, які пристрій перетворюватиме на слова та речення.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти