Є місце в організмі людини, куди важко потрапити, але саме там бактерії влаштовують собі домівку. Так, мова йде про шлунково-кишковий тракт (ШКТ). Але тепер їм там не сховатися. Дослідники з Університету Тафтса створили таблетку, яка безпечно збирає бактерії для подальшого аналізу.

Завдяки такому пристрою можна ретельніше досліджувати мікрофлору кишківника, а значить, краще розпізнавати ймовірні загрози та завчасно ліквідувати їх.

Зараз мікробіом (сукупність мікроорганізмів) вивчають через аналіз фекалій, та цей метод не дозволяє побачити всю картину. 

Отже, пігулка, що надрукована на 3D-принтері, — перший неінвазійний діагностичний інструмент, що дає чітке уявлення про стан всього ШКТ. Пристрій має мікрофлюїдні канали, які вступають в дію на різних стадіях проходження шлунково-кишкового тракту. Таблетка має pH-чутливе покриття, тому вбирає зразки лише у кишківнику, де цей верхній шар розчиняється.

Всередині таблетка має дві камери, розділені мембраною. У першій є спіральні канали, у другій — сіль кальцію.

Соляна камера створює осмотичний потік, всмоктуючи бактерії в спіральні канали. Вбудований магніт дозволяє утримувати таблетку в певному місці кишківника для ретельнішого збору мікроорганізмів.

Флуоресцентний барвник у соляній камері допомагає визначити місцеперебування таблетки після того, як вона виходить зі шлунково-кишкового тракту. 

Під час експериментів пристрій дозволив точно ідентифікувати бактерії у ШКТ свиней та приматів. Та досліди у людському організмі ще попереду.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти