Під час стихійних лих виток токсичних газів є реальною загрозою для рятувальників. Аби зробити їхню роботу безпечнішою, іспанські інженери оснастили міні-дрон радіомаяками та детекторами. Пристрій дозволяє робити первинний аналіз, перш ніж люди увійдуть до небезпечного приміщення.

В основі 35-грамового SNAV (Smelling Nano Aerial Vehicle) — мініатюрний квадрокоптер Crazyflie 2.0. Над його модифікацією працювали дослідники з Університету Барселони та Інституту біоінженерії Каталонії.

Апарат оснащений високочутливим датчиком газів MOX, який виявляє витік токсичних газів навіть у дуже малих концентраціях. 

Пристрій чутливістю до одиниці на мільйон (залежно від речовини) може розпізнати окис вуглецю, метан, етанол, ацетон та бензол. Окрім цього, безпілотник здатен визначити джерело витоку через відстеження концентрації газів у різних частинах кімнати.

Всередині приміщень дрон орієнтується за допомогою попередньо встановлених радіочастотних приймачів.

Під час експериментів шість таких маяків розмістили у будівлі. SNAV, використовуючи власний приймач для зв’язку з ними, добре орієнтувався у просторі, а за командою летів у певний кут.

І наостанок — SNAV настільки малий, що може пролітати крізь отвори, повітроводи і взагалі проникати туди, куди людині просто так не потрапити. 

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти