Найчисельніша група організмів на Землі — це віруси, і вони вбивають бактерії. Цей принцип став основою для гідрогелю, до складу якого саме вони й увійшли. Днями такий незвичний різновид ліків презентували у канадському Університеті Макмастера.

Дослідники працювали із бактеріофагами (або фагами) — вірусами, які вражають бактеріальні клітини. 

Вони вирощували їх у щільному просторі, через що фаги перетворилися на рідкі кристали. Потім до них додали ще один хімічний компонент, і вчені отримали желатиноподібний гідрогель, який відновлює свою форму, якщо зробити надріз.

У кожному міліметрі речовини міститься 300 трильйонів вірусів.

Змінюючи їхню молекулярну будову, можна вражати лише конкретні бактерії. Зокрема ті, проти яких антибіотики безсилі. Дослідники навіть фантазують про фаговий гель, що знищуватиме ракові клітини.

До того ж, з такої речовини можна робити пов’язки на рану або антибактеріальне покриття для імплантатів.

Віруси від природи полюють на бактерії. Тому де бактерії, там і бактеріофаги. Але унікальність нашої праці полягає в їхній щільній концентрації, завдяки чому ми змогли отримати твердий матеріал.

Зейнаб Хоссейні-Дуст — керівник проєкту

Та чи настільки цей гідрогель чудодійний? Клінічні дослідження покажуть.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Бодька

Ахахаха. Дуже круто. Особливо фраза – дослідники навіть фантазують. Дуже точно і влучно сфомульовано