Маленькі роботи, що об’єднуються в одного великого, — ідея не нова. Особливо, якщо пригадати такий аніме-серіал 80-х рр, як «Вольтрон». Та раніше це були лише фантазії. А от проєкт модульних роботів Пенсильванського університету, що збираються в одну конструкцію, — це вже реальність.

Маленькі SMORES-EP мають колеса з кожного боку, завдяки чому вони можуть рухатися в будь-якому напрямку. Зв’язок одного з іншим відбувається через магніти на кінцях, які водночас є радіоприймачами ближнього радіуса дії. Кожен модуль має чотири роз’єми. Тобто два роботи можуть об’єднатися у 17 різних варіаціях.

Така варіативність дозволяє створити одного великого та складнішого робота. 

Хоча поки не розв’язана проблема з налаштуванням модулів. Щоб перейти від однієї форми до іншої, їм потрібна стратегія, від якої вони не можуть відхилятися. Наприклад, щоб робот з ногою перетворився на робота з рукою, модулі мають відкріпитися та пристикуватися у конкретний спосіб. І ніяк інакше.

Інженери розрахували найефективніші способи трансформації. Що цікаво, деякі конфігурації передбачають, аби один модуль допоміг іншому змінити позицію, щоб наново зафіксуватися.

Подібні модульні роботи мають перевагу, якщо порівнювати їх зі звичайними. Вони гнучкіші, а тому здатні адаптуватися під нові умови або навіть ремонтувати себе.

Такі міні-вольтрони стануть у пригоді у космічних місіях, під час стихійних лих або для протезування людей з обмеженими фізичними можливостями.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти