Більшість з нас буквально приклеєні до смартфонів — це факт. Люди звикли вважати, що телефони покращують якість життя, роблять нас продуктивнішими. Насправді ґаджети здебільшого відволікають від реальних справ; вони є причиною панічних атак та постійних змін настрою.

Люди часто не контролюють себе, коли йдеться про використання смартфона. Через це виникають серйозні проблеми з їхньою працездатністю і ментальним здоров’ям. Міжнародна компанія IDC провела дослідження, яке показало, що майже 80% користувачів беруть до рук телефон за 15 хвилин після пробудження.

Чому так робити не варто?

Причина №1: смартфони викликають стрес і тривожність

Коли ви, прокидаючись, негайно тягнетеся до телефона, десятки повідомлень, сотні фотографій та емейлів схожі на грім серед ясного неба. Наш мозок ніколи не буде готовим до цього. Інформаційне бомбардування і є основною причиною нестабільного настрою, стресу та нападів тривожності протягом доби.

Подразники у наших смартфонах заважають мозку сконцентруватися на важливих завданнях. Доктор Ніколь Бендерс-Хаді вважає, що, починаючи свій день з оновлення стрічок соцмереж, людина не налаштовує себе на продуктивну працю, а навпаки — перенасичує розум непотрібною інформацією ще до сніданку.

Смартфони викликають стрес і тривожність

Смартфони викликають стрес і тривожність

Вчені з Ґетеборзького університету в Швеції вивчали вплив смартфонів на 20-річних студентів. Результати показали, що частота появи депресивних думок прямо залежить від кількості часу, проведеного перед екраном телефона.

Отже, якщо ви хочете уникнути почуття тривоги чи стресу з самого ранку – не беріть до рук телефон, щойно прокинулися. 

Причина №2: смартфони крадуть ваш час та увагу

Оновлюючи стрічку, ви дозволяєте рекламі, чужим думкам і враженням захопити вашу увагу. Це токсично впливає на перебіг думок. Окрім планів та ідей, які встигли накопичитися за попередній день, з’являється ще й інформація зі смартфона.

Ви ніколи не впустили б у дім сотню людей, які заважають і постійно чогось вимагають. Для чого ж тоді щодня дозволяти їм прокрадатися у ваш мозок? 
Смартфони крадуть ваш час та увагу

Смартфони крадуть ваш час та увагу

Телефон — безсоромний крадій часу. Спочатку людина бере до рук смартфон, щоб відповісти на повідомлення, потім звертає увагу на нове сповіщення з Facebook. Після цього майже двадцять хвилин ви не може відволіктися від гортання стрічки. Замість марних переглядів Instagram-історій витрачайте свої ранкові години на самовдосконалення, налаштовуйте себе на успішний день.

Причина №3: смартфони заважають мозку сконцентруватися протягом дня

Відволікаючись на сповіщення зранку, ви прирікаєте свій розум на таку ж поведінку решту часу. Більшість людей стверджують, що вони легко можуть налаштовуватися на виконання важливих завдань, лише інколи звертаючи увагу на дрібниці, які не стосуються роботи. Але це не той випадок.

Інформаційне перевантаження, яке вражає вас, перш ніж ви повністю прокинетеся, заважає правильно розставляти пріоритети

Доктор Ніколь Бендерсом-Хаді.

Інакше кажучи, смартфон не дає виокремити важливі справи з-поміж всіх інших ще на початку дня, тому решту часу ви не зможете нормально працювати.

Джулі Моргенстерн, авторка книги Never Check Email In The Morning, з цим погоджується. За її словами, перевірка електронної пошти й сповіщень щоранку стає звичкою, від якої важко позбутися.

Ці запити й повідомлення, нагадування і проблеми — нескінченні…  Але вони можуть зачекати 59 хвилин

Джулі Моргенстерн

Чому здатність до концентрації сильно зменшується, якщо людина починає свій день зі смартфоном?

Розберімося у цьому глибше.

Смартфони, дофамін та мозок

Це смартфони, дофамін та мозок, просто дівчата зі смартфонами

Це не смартфони, дофамін та мозок, просто дівчата зі смартфонами

Коли ми перевіряємо соціальні медіа чи пошту, мозок вивільняє багато дофаміну — нейрохімікату, який змушує нас почуватися щасливими. Мозок жадає дофаміну, як восьмирічна дитина — цукерок, тому наш організм стимулюватиме повторення поведінки, що призведе насамперед до вивільнення цього нейрохімікату.

Інакше кажучи, якщо людина почала свій день, бездумно оновлюючи стрічку, її мозок стимулюватиме подібну поведінку протягом дня, бо так він почуватиметься добре і легко (особливо тоді, коли виконувати інші справи стає дедалі тяжче).

Ви ведете війну проти власного мозку, виграти яку не так просто

Для того, аби позбавитися нав’язливої звички — передивлятися смартфон зранку — було набагато легше, складіть список із принаймні п’яти активностей, які можна робити після сну.

Отже, додатковий вільний час можна використовувати на:

  1. Ранкову зарядку
  2. Медитації
  3. Читання
  4.  Приготування корисного сніданку
  5. Планування дня та розставляння пріоритетів

А тепер зробіть це. Не забувайте, що зміни приходять лише з діями.

А після сніданку — заходьте на tokar.ua. Ми не байдужі до вашого спокою, тож у нас можна знайти багато корисних порад. Наприклад, як позбутися спаму у Viber чи тимчасово приховати свій акаунт YouTube.

Коменти

Пеніс Дзюржинський

Згоден зі статтею!

Марія

Рідкісна маячня.

Богдан

Особливо, коли граєш якусь гру і зранку як раз бонуси можна забрати