Втрата пам’яті та слабоумство, що прогресує — це те, з чим стикається людина з хворобою Альцгеймера. Порушення мозкових процесів відбувається через скупчення продуктів розпаду білка під назвою ß-амілоїд. Це довготривалий процес, який починається за два десятки років до появи перших симптомів. Та новий аналіз крові, розроблений у Медичній школі Вашингтонського університету, дозволяє фіксувати зміни у мозку на ранній стадії.

Досі невідомо, яку роль відіграє бета-амілоїдний білок у нашому організмі. Але саме його пов’язують із хворобою Альцгеймера. 

За словами дослідників, вони можуть вимірювати рівень ß-амілоїду у крові та прогнозувати, скільки його накопичилося у мозку.

Коли рівень амілоїду в крові поєднується з двома іншими основними факторами, що вказують на Альцгеймера — віком та наявністю генетичної варіації APOE4 — людей, які перебувають у зоні ризику, можна визначити з точністю до 94%.

Зазначається, що тест може бути значно ефективнішим за стандартну позитрон-емісійну томографію. 

Новий метод діагностування може з’явитися у лікарнях протягом декількох наступних років, але він буде набагато кориснішим, якщо водночас знайдуться способи лікування, що дозволять зупинити процес та попередити деменцію.

З іншого боку, такий тест здатний прискорити клінічні дослідження, метою яких є пошук ліків проти Альцгеймера.

Сканування мозку триває досить довго та вимагає великих витрат. Лише одна томографія коштує понад 4 тис. $. Та за допомогою аналізу крові ми можемо обстежувати тисячі людей на місяць. А значить, швидше провести обстеження і знайти ефективні способи лікування.

Рендалл Дж. Бейтман — доктор медичних наук та автор дослідження

Загалом у випробуваннях нового тесту взяли участь майже 160 осіб віком 50+.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Юрко

Чи є інформація коли можна буде зробити цей аналіз у Львові?