Світ буквально тоне в смітті. Розвиток індустрії та збільшення населення потроху роблять планету непридатною до життя. Але сортування відходів може змінити ситуацію на краще.

Видання USA Today провело дослідження, в якому зібрало топ-10 країн світу, що виробляють найбільше сміттєвих відходів – Україна посіла 9-те місце.

Дані говорять про те, що з-поміж 474 мільйонів тонн відходів, які виробляються щороку, 448 мільйонів — небезпечні для здоров’я.  

Держава намагається врегулювати ситуацію з неконтрольованими відходами, однак більшість указів залишаються на папері. Це сумно, але не катастрофічно, бо змінити ситуацію здатний кожен. Приєднуйтесь до 4% громадян, які знають секрети сортування сміття.

Як правильно сортувати відходи?

Пластикові, паперові та скляні відходи слід очистити від залишків їжі та рідини. Матеріал потрібно максимально сплющити, щоб зменшити витрати на його перевезення.

Коротко про тонкощі сортування окремих відходів:

Як сортувати пластик

Це переважно порожні ПЕТ-пляшки, контейнери, коробки, плівка та окремі пакети.

Підходять для переробляння: сплющені пластикові пляшки для напоїв, плівка, пластикові коробки.

Не підходять: брудні пластикові ємності, пляшки з олією, йогуртом, сметаною чи маргарином; іграшки; трубочки та вушні палички, зубні щітки, стаканчики з-під йогуртів, пластикові кришки та одноразовий посуд із маркуванням PET, поліетиленові пакети, фантики, скотч, блістери від таблеток, файли для документів, CD/DVD диски, прокладки, тампони та підгузки, тюбики з-під зубної пасти та блискітки.

Важливо: ознайомтесь з маркуванням пластику. Окремі його види є небезпечними для здоров’я людини. Пам’ятайте, що матеріали під номерами 3 (PVC або V — полівінілхлорид) та 7 (O або OTHER) переробленню не підлягають.

сортування пластику

Маркування упаковки

Щороку українці викидають майже 800 тисяч тонн пластику (сумарна вартість вторсировини — 7.000 грн/т), з якого можна було б отримати 640 тисяч тонн будівельного матеріалу.  Наприклад, в Індії з нього будують дороги.

Період розкладання таких відходів становить від 400 до 450 років. 

Папір та картон

Згідно з Earth 911, паперові упакування, картон, газети, журнали, книги, коробки з-під яєць та інші вироби з паперу /картону можна перероблювати 5-7 разів.

сортування паперу

Як правильно сортувати папір та картон

Перероблянню підлягають всі види таких відходів. Але є винятки.

Не підходять: мокрий, брудний папір і картон, що містить харчові домішки, чеки, серветки, шпалери, пергамент, ламінований і туалетний папір, коробки з-під піци (через забрудненість жиром), подрібнений папір, термопапір для факсу, кавові стаканчики, подарункові коробки, наклейки.

Вартість паперової вторсировини — 2500 грн/т. За статистикою щороку на українські сміттєзвалища потрапляє 1 мільйон 500 тисяч тонн матеріалу.  До речі, з однієї тонни макулатури можна виготовити 9500 рулонів туалетного паперу, а 100 кг паперової вторсировини рятують одне дерево.

Метал

Навіщо викидати бляшанки та інші види металевої продукції, якщо їх можна ще кілька разів переробити і використати?

Підходять: всі очищені металеві вироби.

Не підходять: жирне, брудне металеве упакування, аерозольні балончики, брудна металева фольга, змішані метали (напр. із маркуванням C/ALU).

30 тисяч тонн щороку — число викинутих виробів із кольорових металів. З них можна було б виготовити 2,3 млрд алюмінієвих банок. Вартість вторинного матеріалу складає 20 тисяч грн/т.

Сортування скла

Скляні банки, контейнери та пляшки.

Сортування склотари

Скляні пляшки можна й потрібно сортувати й переробляти або використовувати заново

Придатні для переробляння: цілі та биті скляні банки, пляшки, віконне скло, флакони з-під ліків і косметики.

Не підходять: дзеркальне скло, автоскло, пляшки з маслом, глиняні пляшки, кришталь, жаростійке скло.

Щороку близько 1 мільйона тонн скла потрапляє на сміттєзвалища, де воно розкладатиметься ще 400-500 років. З нього можна було б виробити величезну кількість пляшок, посуду та скловати.

Батарейки та акумулятори

Всі види акумуляторів та батарейок потребують особливого зберігання перед переробленням. Їх варто відокремити від інших матеріалів, зберігати в герметичних контейнерах і тримати якомога далі від вологи.

Всі батарейки та акумулятори, що протікають, придатні для переробляння.

У жодному разі не викидайте їх до сміттєвих урн, адже такі небезпечні хімікати як свинець, кадмій, цинк, літій і навіть ртуть можуть потрапити в ґрунт та підземні води.

1 батарейка здатна забруднити приблизно 20 квадратних метрів ґрунту.

сортування акумуляторів

Всі батарейки та акумулятори, що протікають, придатні для перероблення.

Медичні відходи

Це будь-які прострочені ліки. Збирайте їх в окремий пакет і зберігайте щільно закритими.

Медичні відходи неможливо переробити, тому їх утилізують. 8-го червня 2015-го МОЗ затвердило Державні санітарно-протиепідемічні правила і норми щодо поводження з медичними відходами. Попри це, тисячі прострочених препаратів потрапляють в каналізацію і досі.

Органічні відходи

Не можна не згадати про органічні відходи, число яких — 897 тисяч тонн на рік. З них можна було б видобути 108 млн кубометрів біогазу, що забезпечувало б електроенергією 750 квартир цілий рік. А це можна зробити, якщо опанувати правила сортування.

Компостинг — це чудова альтернатива для «переробляння» харчових відходів.

Що спільного між банановою шкіркою та яєчною шкарлупою? Вони можуть стати чудовим добривом, багатим на поживні речовини. Компостер (резервуар для перегною) можна придбати або зробити власноруч. Варто також дотримуватися інструкцій з приготування добрива, аби зробити його максимально корисним для рослин.

сортування біовідходів

Компостинг — це чудова альтернатива для «переробляння» харчових відходів.

Компостуванню підлягають:

  1. Всі фрукти та овочі, їхні шкірки;
  2. Борошняні вироби: черствий хліб, макарони, пончики, печиво, сухарі тощо;
  3. Крупи: рис, ячмінь, гречка тощо;
  4. Старі спеції;
  5. Яєчні шкаралупи;
  6. Кукурудзяні качани та їхнє лушпиння.

Не рекомендують компостувати:

  1. М’ясо та його відходи (кістки, сало, шкіра тощо);
  2. Рибу;
  3. Молочні продукти (сир, масло, йогурт, сметану);
  4. Жир та олію будь-якого типу.

Оскільки компост є добривом, він знижує попит на хімікати, які можуть бути шкідливими для ґрунту. За даними EPA, компост також здатен захоплювати та виводити з повітря 99,6% летких органічних сполук. Ці гази завдають шкоди здоров’ю: побічні ефекти коливаються від нудоти до подразнення горла.

Варто нагадати, що компост також є цінним для фермерів та садівників. Органічні відходи підвищують затримку води в ґрунті, а це означає, що рослини, які ростуть у ньому, можна поливати не так часто. До того ж, компост сприяє більшому врожаю — це факт.

Куди відправляти відходи?

На щастя, еко-інфраструктура в Україні стрімко розвивається. Це робить наш світ трішки кращим. Сортуйте сміття та відправляйте його на переробляння тут і зараз:

Зробімо планету чистішою. Почнімо, найперше, з себе і своїх домівок.

Коменти

Михайло

Не можна робити таке узагальнення, бо в кожної компанії свої вимоги до вторинної сировини. Наприклад, не для всіх потрібно мити ПЕТ пляшки, і потрібно пам’ятати що вода це теж ресурс. Відповідно прочитавши вашу статтю люди почнуть мити пляшки, хоча приймаючій компанії буде все одно чи вони чисті чи ні.