Це було питанням часу і ми дочекалися — на іспанському треку пройшли Roborace, перші у світі перегони самокерованих болідів. Чий спорткар кращий, з’ясовували команди Мюнхенського технічного університету та Team Arrival. Попри те, що в змаганні брали участь тільки дві машини, це історична подія, до якої варто поставитися серйозно.

По-перше, потужність їхніх двигунів була 300 кВт (402 к. с.). По-друге, вони здатні розвивати швидкість до 320 км/год. 

Для орієнтації у просторі боліди мають 5 лідарів, 2 радари, 18 ультразвукових датчиків, систему супутникового позиціювання GNSS, 6 камер та два оптичні вимірювачі швидкості. Інформацію обробляють процесори Nvidia Drive PX2.

З огляду на дебют, перегони проходили у незвичному форматі. Наприклад, обгін був можливий лише на прямому відрізку траси та зі взаємної згоди. Якщо автомобіль «розумів», що він може прискоритися, проходячи останній поворот, він робив відповідний запит своєму безпілотному колезі. І лише отримавши згоду, робив обгін.

Звісно, такі джентльменські перегони не назвеш видовищними. 

Так, машини їдуть достатньо швидко, але ж відсутній людський фактор, а це і ризик, і досвід, і помилки, які разом роблять будь-який вид спорту цікавим. Хоча на відео це все одно виглядає фантастично.

Щодо переможця, то ним стала команда Team Arrival. Їхня машина проїхала останнє восьме коло зі значним відривом.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти