Автомобілі — не єдиний вид транспорту, який інженери вчать їздити без водія. Торік BMW презентувала електричний мотоцикл з автопілотом. Водночас стартапи у різних куточках світу працюють над тим, аби створити безпілотний велосипед. І далі за інших в цьому напрямку просунулися китайські розробники, які створили самокерованого двоколісного зі штучним інтелектом.

Керувати велосипедом можна за допомогою голосу.  

Ви кажете йому «ліворуч», і він повертає, зберігаючи ідеальну рівновагу. Також можна скомандувати йому «швидше», і він пришвидшиться.

Окрім «вух» безпілотник також має і «очі»: він може слідувати за своїм господарем, який біжить у кількох метрах попереду та повертати щоразу, коли це робить людина. Також двоколісний самотужки оминає перешкоди на своєму шляху.

Це не перший подібний проєкт, та цей велосипед вирізняється поміж інших наявністю нейроморфного чипа, який було створено за образом та подобою людського мозку.  

(Хоча як саме працює мозок — досі загадка).

Відгук на голосові команди, рівновага та оминання перешкод відбувається саме за його допомогою.

Розробники визнають, що подібний функціонал можливий і з іншою інтелектуальною «начинкою». Та вони впевнені, що майбутнє за такими чипами. Роботи, що нині існують, здатні відкривати двері або кидати м’яч для пінг-понга у кошик, але їхнє навчання може тривати кілька днів, із пробами та помилками.

З нейрономорфними чипами машини можуть вчитися куди швидше та набагато складнішим речам.

На відео велосипед не вчиться, а діє згідно з програмою. Та дослідники вважають, що врешті-решт вони зможуть об’єднати тренувальний процес і миттєве виконання, щоб двоколісний міг вчитися на ходу, отримавши лише кілька хвилин досвіду.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти