Альтернатив м’ясу, що смакують та виглядають, наче справжні котлети, стає дедалі більше. Impossible Foods — одна з компаній, що намагається зайняти нішу у цій галузі. Наприклад, вона продає свої бургери з рослинним м’ясом у ресторанах Buger King. За словами відвідувачів, вони смакують як справжні. Невдовзі у цьому зможе переконатися (або навпаки) ще більше людей. Днями Управління продовольства і медикаментів (FDA) дозволило компанії продавати штучне м’ясо в супермаркетах.
Поласувати рослинними бургерами можна у різних фаст-фудах США вже протягом кількох років. Але придбати сирий аналог яловичини у магазині було зась.
У FDA викликав сумнів ключовий компонент рослинного м’яса — власне соєвий леггемоглобін.
У його складі є гем. Це молекула, яку можна знайти майже у кожній живій істоті на планеті, і саме вона надає штучному продукту смак та червоно-криваву текстуру. Її зручно збирати з коренів соєвих рослин як соєвий леггемоглобін.
Через це він мав пройти ще одну процедуру схвалення, перш ніж його можна буде продавати безпосередньо споживачам. І ось Управління остаточно визнало соєвий леггемоглобін безпечним.