Програми-вимагачі є бичем сучасної комп’ютерної техніки. Протягом останніх років під їхніми атаками «падали» персональні комп’ютери, шпиталі, міські ради й навіть цілий телеканал. Тепер основною мішенню хакерів стають фотокамери, зокрема, під удар може потрапити Canon, пише The Verge.

«Зламати» фотокамеру? Легко!

Ізраїльська компанія Check Point Software Technologies Ltd. випустила звіт, в якому детально описує, як спеціалісти компанії встановили шкідливе програмне забезпечення на цифрові дзеркальні фотокамери.

Автор звіту Еял Іткін зазначає, що з подібними діями не матимуть жодних труднощів й інші хакери. За словами Іткіна, стандартизований протокол передачі зображень (PTP) є ідеальною лазівкою для програм-вимагачів, бо він працює без автентифікації і може використовуватись із USB та Wi-Fi.

У звіті йдеться, що людина із «зараженою» точкою доступу Wi-Fi може перебувати в будь-якому місці, особливо в тих, що популярні серед туристів.

Чому саме фотокамери?

Іткін стверджує — фотокамери є привабливими для хакерів, оскільки можуть містити особисті зображення. Вимагачі зазвичай не просять у власників фотоапаратів великих сум, тому люди можуть швидко відкупитись й не витрачати час на незручності.

Як захиститися?

Check Point повідомила, що розкрила деталі вразливості спеціалістам Canon ще в березні. А вже в травні обидві компанії почали роботу зі створення безпекового доповнення. Canon уже випустила рекомендацію щодо безпеки. Головна порада – уникати незахищених мереж Wi-Fi, вимикати мережеві функції камери, коли вони не використовуються, встановити оновлене безпекове доповнення, а також читати Tokar.ua
, бо в нас є багато цікавого та корисного.  Автор звіту зазначає, що від проблем із протоколом передачі зображень не застраховані й інші виробники фотокамер.

Коменти