Почути, що тобі кажуть по телефону, коли ти у натовпі, завдання не з легких. Та у цього ребуса знайшлося досить незвичне розв’язання. Науковці з Університету Сассекса створили звуковий проєктор, здатний транслювати аудіоповідомлення конкретній особі. Так, вона має бути в полі зору. Але меседж чутиме лише вона, і байдуже, стоїть вона чи йде.

Прототип продемонстрували на 46-й Міжнародній конференції з комп’ютерної графіки та інтерактивних технологій у Лос-Анджелесі.

Принципи, на основі яких ми проєктували оптичні пристрої, нарешті можна застосувати і для акустичних систем. Ми вважаємо, що наша технологія має багато напрямів для реалізації, один з яких — це персоналізовані повідомлення у натовпі, які можна прослухати без навушників.

Джанлука Мемоли — викладач Школи інженерії та інформатики Університету Сассекса

Пристрій складається з двох акустичних лінз, відстань між якими можна змінювати, як-от у фотооб’єктиві, та камери з функцією розпізнавання осіб. Остання визначає не тільки ціль, що рухається, а й відстань до неї.

звуковий проектор

Найперший прототип: дві акустичні лінзи та динамік

Розробники зазначають, що проєктор дешевий для виробництва. Наприклад, веб-камера, надрукована на 3D-принтері, обійдеться лишень у 12 $. За словами Джошуа Кібетта, стандартні системи стеження коштують вдесятеро більше.

Крім того, у нашій концепції ми врахували згоду користувача на прийняття аудіоповідомлення. Тому нашу технологію не можна використовувати задля звукового спаму.

Наявний прототип — це перший крок до портативних та дешевих акустичних камер, впевнені дослідники.

Та поки пристрій передає звук лише в одній октаві. 

Наразі науковці працюють над розширенням можливостей системи, аби вона могла працювати в декількох напрямках і октавах. Кінцева мета — передавати голосові повідомлення та навіть пісні.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти