Якби сонячні батареї були гнучкими, це б дозволило значно розширити способи їх застосування. Наприклад, ними можна було б обклеювати фасади будівель або навіть шити з них тенти для вантажівок. Ймовірно, десь такі фантазії допомогли дослідникам Товариства імені Фраунгофера, найбільшого в Європі наукового товариства прикладних досліджень у Німеччині, створити сонячні панелі, які можна скрутити в рулон.

За основу вони взяли скловолокно, бо воно міцне, дешеве і витримує великі температури. Спочатку матеріал вирівнюють, а вже потім методом рулонного друку наносять на нього електроди та фотоелектричні елементи. Окрім цього, панелі ламінують, аби створити додатковий захисний шар.

Загалом весь процес налаштували під текстильну промисловість, щоб робити гнучкі батареї у великих об’ємах. 

Згідно з задумом, такі сонячні панелі можна використовувати для обробки зовнішніх стін будівель замість штукатурки. А тенти для вантажівок генеруватимуть енергію, поки машина їде, та забезпечуватимуть роботу електроніки вночі.

сонячн панелі

Голова дослідницької групи Ларс Ребенклау працює з прототипом енергогенерувального матеріалу

Та все це буде можливо у майбутньому, а не зараз.

Прототип продемонстрував основні функціональні можливості на текстильній основі. Але нині ефективність сонячних батарей становить від 0,1% до 0,3%.

Ларс Ребенклау

На наступному етапі науковці планують підвищити цей показник одразу на 5%. Вони визнають, що сонячні елементи на основі кремнію ефективніші, але їхня технологія здатна розширити способи використання.

У разі успіху продажі перших гнучких панелей стартують за 5 років. 

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти