Як відомо, недоїдки, зокрема скоринки хліба, добре смакують гризунам, та це прямий шлях до антисанітарії та хвороб. Тому ліпше таке «добро» переробляти на енергію. Саме так уже кілька років роблять у Роттердамі — там із черствого хліба отримують біогаз. Днями міська влада, визнавши цей експеримент вдалим, вирішила поширити його на все місто.

Автором проєкту стала Паула Звітцер. Три року тому вона разом із колегами заснувала організацію BroodNodig («Потрібен хліб»).  

У межах ініціативи було встановлено десь 130 контейнерів для збору хлібних залишків у вісімдесяти п’яти різних локаціях. Звідти його електромобілями транспортують на перероблення.

Організація співпрацює з районними центрами, мечетями, дитсадками та іншими соціальними об’єктами.

Нам був потрібен цей час. Ви не можете просто встановити контейнер та чекати, поки він сам наповниться. Спочатку вам треба довго розмовляти з людьми, та пояснювати, для чого їм вкидати недоїдки саме до вашої «хлібниці».

Паула Звітцер

Зазначається, що місцеві жителі підтримали таку ідею лише тоді, коли зрозуміли, що хліб потім не продають.

Наприклад, у турецькій та марокканській культурах не можна викидати хліб. Зрозуміло, що ця частина проєкту турбувала людей. Коли ми пояснили їм, що він йде на перероблення, вони заспокоїлися та приєдналися.

Загалом за 3 роки було зібрано 125 тис. кг хліба. Такої кількості достатньо, аби впродовж року забезпечувати газом 50 квартир, або, якщо перетворити біогаз на електрику, живити 2 тис. ламп.

Наразі міська влада планує розширити проєкт, наймаючи фахівців, які будуть працювати з людьми, аби збирати ще більше хліба. 

Згідно з дослідженням, проведеним Фондом Нідерландського центру харчування (Voedingscentrum), щороку один житель викидає 41 кг їжі. З них 22% — це хліб.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Лена

Не поняла как это так?

Яя

Зажерлися