Як відомо, недоїдки, зокрема скоринки хліба, добре смакують гризунам, та це прямий шлях до антисанітарії та хвороб. Тому ліпше таке «добро» переробляти на енергію. Саме так уже кілька років роблять у Роттердамі — там із черствого хліба отримують біогаз. Днями міська влада, визнавши цей експеримент вдалим, вирішила поширити його на все місто.
У межах ініціативи було встановлено десь 130 контейнерів для збору хлібних залишків у вісімдесяти п’яти різних локаціях. Звідти його електромобілями транспортують на перероблення.
Організація співпрацює з районними центрами, мечетями, дитсадками та іншими соціальними об’єктами.
Нам був потрібен цей час. Ви не можете просто встановити контейнер та чекати, поки він сам наповниться. Спочатку вам треба довго розмовляти з людьми, та пояснювати, для чого їм вкидати недоїдки саме до вашої «хлібниці».
Зазначається, що місцеві жителі підтримали таку ідею лише тоді, коли зрозуміли, що хліб потім не продають.
Наприклад, у турецькій та марокканській культурах не можна викидати хліб. Зрозуміло, що ця частина проєкту турбувала людей. Коли ми пояснили їм, що він йде на перероблення, вони заспокоїлися та приєдналися.
Загалом за 3 роки було зібрано 125 тис. кг хліба. Такої кількості достатньо, аби впродовж року забезпечувати газом 50 квартир, або, якщо перетворити біогаз на електрику, живити 2 тис. ламп.
Згідно з дослідженням, проведеним Фондом Нідерландського центру харчування (Voedingscentrum), щороку один житель викидає 41 кг їжі. З них 22% — це хліб.
Не поняла как это так?
Зажерлися