Багатьом знайома така ситуація — купуєш дорогий іменитий віскі, а в пляшці замість благородного напою — спирт із барвниками. Аби таких ситуацій було якомога менше, інженери з Університету Глазго створили маленький штучний «язик» — пристрій, що може ідентифікувати конкретний сорт віскі. Насамперед він знадобиться виробникам, щоб убезпечити себе від підробок, а значить, і від дискредитації бренду.

Ідею такого ідентифікатора складно назвати новаторською. Є безліч способів вивести віскі на чисту воду: від реактивних барвників до датчиків, що вимірюють спектри в середній інфрачервоній області.

Головна відмінність презентованого апарата — це його точність, яка, за словами розробників, становить 99%. 

Під час тестів штучний «язик» фіксував відмінності, «смакуючи» один і той самий сорт віскі, але з різних діжок. Також він «відчуває» різницю між напоєм 12, 15 та 18 років витримки.

Свої здібності пристрій показав на таких марках віскі як Glenfiddich, Laphroaig та Glen Marnoch.

Загалом це маленька скляна пластина з алюмінієвими та золотими секціями, що розташовані у шаховому порядку. Після того, як крапля зразку потрапить на «язик», дослідники за допомогою спектрометра вимірюють, як світло, проходячи крізь рідину, відбивається від секцій-рецепторів.

Кожен напій має свій унікальний спектр, наче відбиток.

Ми називаємо цей пристрій штучним «язиком», бо він працює за принципом людського. Як і ми, він не може ідентифікувати окремі хімічні речовини, які відрізняють каву від яблучного соку. Але він відрізняє різницю між цими складними хімічними сумішами.

Аласдер Кларк — автор дослідження

Загалом «язик» здатний визначити справжність не лише віскі, а й будь-якої іншої рідини.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти