На теренах токарщини неодноразово згадувалося питання альтернативної енергетики та чудасій навколо неї. Неабиякого розголосу набула стаття про неоднозначну користь вітряків, де, до всього, наводилися приклади негативного впливу на довкілля: шум, вібрація, розрубане навпіл птаство тощо.

Вітряк-велетень

Кілька місяців тому автошляхами Королівства Нідерланди проїхали вантажівки із химерними шматками велетенського вітряка. Це — найбільший у світі вітрогенератор Haliade-X, і сьогодні ми поговоримо про те, чому такі гігантські рішення є найвигіднішими й чи справді вітрогенерація вбиває нащадків птеродактилів?

Транспортування лопаті вантажівками

Офшори

Це слово, як і «автокефалія», увійшло до мовного вжитку українців не так давно. Але сьогодні поговоримо не про «мільярди на крові виведені в офшори попередньою злочинною владою». Haliade-X є офшорним (від англ. off shore — поза берегом) вітряком, себто таким, що стоїть поза береговою лінією. Сьогодні офшорну генерацію вважають найперспективнішою галуззю у вітроенергетиці.

Процес монтажу офшорного вітряка

Процес монтажу офшорного вітряка

Принцип роботи офшорної генерації полягає у тому, що в морі монтується платформа з велетенським вітряком, який виробляє енергію з бентежних морських вітрів. Що більші лопаті він має, то потужніший генератор може розкрутити, і то більше виробить електроенергії. Процес монтажу офшорних вітряків вкрай складний і коштовний, тож його основними інвесторами є велетенські корпорації або державні структури.

Малий та середній енергетичний бізнес наразі інвестує у дослідження офшорної генерації на великих озерах. З одного боку, озера мають поруч розвинену інфраструктуру, себто вартість такого вітряка буде нижчою. Але з іншого боку — взимку вони замерзають, руйнуючи структуру вітряків.

вітряк

Лопаті Haliade-X на заводі

Haliade-X є флагманом серед офшорних вітряків, адже його масштаб вражає: висота сягає 260 метрів, а довжина кожної лопаті становить 107 метрів. 

Висота наявних офшорних вітряків не перевищує 150 метрів. Немає сумніву, що цей велетень від General Electric є новим словом в офшорній вітрогенерації й схилить терези на бік одиничних, але продуктивних вітряків.

Села

Потужність Haliade-X відповідає його розмірам і становить 12 МВт. Лиш одного такого вітряка цілком достатньо, аби живити понад 15 000 будинків, себто велике село або маленьке місто. Haliade-X вироблятиме 67 ГВт*год, майже на 50% більше, аніж будь-який нинішній вітрогенератор.

Розгорнуте дослідження від National Geographic підтверджує тезу про те, що майбутнє за гігантськими вітряками, а не за дрібними флюгерами. Річ у тім, що височезний вітряк «хапає» сильніші потоки вітру, у такий спосіб підвищуючи свою ефективність.

Можливо, колись місцем зустрічі молоді з українських сіл стануть паркінги біля електрозаправок, що живитимуться від одного великого вітряка.

Як і з будь-якими альтернативними джерелами, ефективність впирається у ККД, який серед вітряків становить 20-35%. У сонячних панелей цей показник ще менший. Повноцінний запуск Haliade-X заплановано на 2021 рік. Якщо він буде успішним, це буде великий крок у розвитку вітрогенерації, адже ККД цього велетня становитиме більш ніж 60%.

Мертве птаство

Скандал щодо негативного впливу вітряків на життя навколишніх пташок почався 2010 року, коли американський репортер відвідав вітрову ферму і побачив на території тушки вбитих лопатями пеліканів. Він написав про це статтю, цей інформпривід підхопили інші.

Тему почали досліджувати ретельніше, і виявили, що тільки у Північній Америці вітряки вбивають понад 300 000 птахів. Те, що ці цифри не можна порівняти, приміром, із котами чи хмарочосами, звісно ж, нікого не обходило.

вітряк

Хто замовив андійського сокола?

Утім, питання загрози навіть тим сотням тисяч птахів, які щороку гинуть від вітряків дало поштовх пошуку розв’язання цієї проблеми. Перший грант виграла група дослідників, які запропонували фарбувати вітряки у фіолетовий колір. Мовляв, білі лопаті приваблюють комах, які й собі приваблюють птахів. Фіолетовий колір визначили як найменш привабливий для комах.

Нині на розгляді перебуває патент на технологію ультрафіолетового випромінювання та ультразвуку. Його планують застосовувати для відлякування, щоб птахи та комахи трималися якнайдалі від ферм.

Утім, найбільшого розголосу набула технологія, що застосовує спеціальні радари, що виявляють зграї птахів і автоматично вимикають вітряки. Щойно в радіусі 4 кілометрів з’являється пернатий екіпаж, генератори зупиняються за 90 секунд.

Найцікавішим технологічним проривом у цьому питанні є вертикальні вітряки. Ця технологія дозволяє генерувати енергію незалежно від напрямку вітру, не розмахуючи при цьому стометровими крилами. Завдяки міцній вісі вертикальні вітряки можуть витримувати сильніші потоки вітру. Зрештою, вони й дешевші. Втім, їхня архітектура також має свої недоліки.

Вертикальний вітряк

Вертикальний вітряк на дві лопаті

Найперше, їх важко масштабувати. Вертикальний вітряк потребує набагато менше місця, то ж ними можна ефективно обладнати територію на землі. Але горизонтальний вітряк вкрай складно і дорого побудувати велетенським, а отже, варіант з офшорною генерацією відпадає одразу. Оскільки лопаті близько до землі, вертикальні вітряки продукують більше вібрації, а отже, їхнє обслуговування стає щороку дорожчим.

альтернатива вітряки

Одне таке чудо-дерево від французького стартапу може живити світлом стоянку на 70 місць, або звичайний американський таунхаус

Надихаючись цією технологією, деякі науковці навіть пропонували замаскувати вітряки під дерева. Зрештою, це естетично!

Підсумовуючи

Усі технології, спрямовані на порятунок пташок від лопатей все ще експериментальні, але від того не менш цікаві. Ще раз згадаймо, що проблема зі смертями пернатих все ж перебільшена. Злочинні кігті завдають їм набагато більше шкоди, але жодних пропозицій з цього приводу так і не пролунало.

Вітрогенерація розвивається посиленими темпами, прогнози залишаються позитивними. Офшорні гіганти — в авангарді. А нам залишається лише чекати, коли акваторія Чорного моря буде встелена двохсотметровими вітряками, що живитимуть український Крим. А десь там, на обрії, майорітиме флотилія НАТО.

Коменти

Павло

Україна вже має розробки найсучасніших вертикальних вітряків. Які замуть поправу