Нацбанк України планує ввести низку нових регуляторних заходів у черговому скандальному законопроєкті. У ньому, серед іншого, йдеться про те, що ФОПи не матимуть права витрачати кошти зі свого рахунку на власні потреби.

Саме формулювання звучить наступним чином:

Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, для здійснення операцій, пов’язаних із власними потребами.

Зараз фізична особа-підприємець може використовувати зароблені гроші на власний розсуд, якщо вона сплачує всі податки і вчасно подає звітність. Це право підкріплено ст. 44 Господарського Кодексу, яка «дозволяє вільне розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом».

Банк, згідно з новим законом, матиме право запитати у підприємця документи, що підтверджують мету зняття коштів з його рахунку. Що це за документ — поки невідомо.

Щодо ФОПів, постанова забороняє «використовувати поточні рахунки фізосіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності». Досі невідомо, як банк має контролювати цей обіг, адже проєкт постанови НБУ стосується навіть зняття грошей у банкоматі.

Проєкт відкритий до зауважень та громадського обговорення. Усі претензії можна висловити до 12 вересня на скриньку НБУ: [email protected].

Доповнено

Національний банк України повідомив, що інформація про те, що ФОПи не зможуть користуватися грошима зі власних рахунків, не відповідає дійсності. Готують роз’яснення для ЗМІ. Чекаємо на відповідну заяву від Нацбанку.

За кілька годин після виходу матеріалу на сторінці НБУ в фейсбуці з’явилася інформація про те, що як і раніше ФОПи зможуть виводити гроші з рахунку на приватний і використовувати їх за власним розсудом, а законопроєкт неправильно ідентифікували ЗМІ:

Розуміти це слід таким чином, що використовувати підприємницький рахунок і сьогодні можна виключно для здійснення підприємницьких операцій. Але ніхто як не заважав, так і не заважає після сплати податків, перераховувати кошти на рахунки, відкриті підприємцям як фізособам і вільно використовувати їх. Детальніше тут.

Коменти

Михайло

Це логічно, що ФОП не може і не мав би здійснювати особисті витрати з бізнесового рахунку. Оскільки ці витрати вже б мали не особистий характер, а були б бізнес витратами і повинні були б враховуватися при обрахунку прибутку та ПДВ. А особисті витрати мають бути здійсненні з особистих рахунків і Нац. Банк ніколи не заборонить переказувати кошти з ФОПівського на свій особистий рахунок. Це як заборонити бізнесу виводити нерозподілений прибуток.

Наталя Шевченко

А скажіть, будь ласка, чому ФОП не має права розплачуватися карткою ФОП у магазинах? У цьому є якийсь глибинний сенс?

Я

Фейк.

Оксана

Гучна назва статті, а насправді ви не можете розплачуватися карткою фоп у магазинах