Прямо з рук правоохоронців зміг утекти засновник одного з найбільших наркомайданчиків планети — Амос Дов Сільвер. Його історія направду іронічна й варта сюжету для пригодницького роману. Ізраїльтянин із глибоко регілійної єврейської родини майже отримав освіту, проте у 15 років втік до Єрусалима на заробітки, де почав вживати марихуану.

У січні 2012 року Сільвера примусово госпіталізували на п’ять днів через його зізнання у тому, що він курив марихуану за кермом. Згодом його засудили до 9 місяців ув’язнення за продаж марихуани, з яких він відбув у в’язниці сім. За кілька років Амос організував у Єрусалимі мітинг за легалізацію канабісу. На нього прийшло близько тисячі осіб. Всі дії, спрямовані на популяризацію канабісу, Амос Дов Сільвер називає виключно ідеологічними.

Амос Дов Сільвер

Амос Дов Сільвер

Наркобарон чи ні?

Хоча сам Амос і не продавав наркотики, але «наркобароном» його називають через те, що він започаткував Telegrass — telegram-канал, що дозволяє продавцям наркотиків знайомитись із потенційними покупцями в будь-якому місці світу. Комунікація базується на відносній анонімності й технології Telegram, яка дозволяє створювати канали за геолокацією.

Оплата відбувається за допомогою криптовалют, а збут йде за класичною схемою «закладок». Мережа нараховує майже 250 тис. користувачів і 1300 дилерів.

Стати дилером у Telegrass вкрай складно. Всіх охочих долучитися до кримінальної відповідальності за збут наркотиків ретельно перевіряє адміністрація. Вивчають все — від кредитної історії та зв’язків до постів у соцмережах за останні п’ять років. Згідно з правилами, агент безпеки не може використовувати свої справжні дані, отже, дослідження соцмереж допомагало фільтрувати правоохоронців та успішно існувати організації понад два роки.

Я не відчуваю провини через арешти покупців чи дилерів. Всі вони дорослі хлопці та дівчата й знають, на що підписалися.

З інтерв’ю Амоса Дов Сільвера 2017 року

У своєму інтерв’ю Сільвер також зазначив, що дилером може бути навіть 13-річна дівчинка, якщо вона справді зможе виконувати цю роботу.

В Ізраїлі дуже багато споживачів канабісу, країна посідає одне з перших місць за співвідношенням його споживачів до кількості населення. Діяльність мережі різко обвалила місцеві ціни на канабіс. Якщо 2017 року, перед створенням Telegrass, 1 г канабісу продавався в Ізраїлі за 28-33$ (100—120 шекелів), то 2019-го вже 1 г канабісу коштував менш ніж 17$ (60 шекелів).

Дипломатія та міжнародна спецоперація

Кримінальне провадження щодо Сільвера та його арешт — це міжнародна операція спільно з ізраїльськими правоохоронцями, яку готували два роки.

Попався Амос у найкращих традиціях даркнету — написав на Facebook, що купив у Києві 10 г марихуани, поділившись геолокацією і знимком товару. Того ж дня Сільвера було заарештовано.

Справа Telegrass є надважливою у дипломатичному плані, враховуючи запланований на серпень візит прем’єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху. Але якраз перед екстрадицією українські правоохоронці невідомо як загубили Сільвера прямо в аеропорту.

Згодом Амоса таки схопили правоохоронці в одній з областей України (за даними ЗМІ — в Умані). Державне бюро розслідувань затримало трьох співробітників СБУ, і розслідує, як Сільвер зміг втекти з Бориспільського летовища й хто йому допоміг. Допоки немає офіційних пояснень, ми поділимося сухими фактами про подальшу долю Амоса Дова Сільвера.

В ніч проти 18 серпня Амоса Дова Сільвера екстрадували до Ізраїлю у супроводі спецпідрозділу «Альфа». В прокуратурі Києва повідомили, що його вже передали ізраїльським правоохоронцям.

Українські суди та міжнародний наркотрафік

На цій історії можна було б зупинити дискусії з приводу наркотиків в Україні. Охрестити Сільвера наркобароном — це все одно, що назвати Uber вбивцею ринку таксі. Амос Дов Сільвер створив майданчик для торгівлі наркотиками, і нестиме за це відповідальність. Проте жодних плантацій, каналів збуту чи компромату він не має, а (за словами самого Амоса) весь прибуток він отримував виключно як донейти, що добровільно надсилали йому учасники системи.

Випадок із Сільвером — не перший інцидент цього року, коли Україні вартувало б краще організовувати міжнародні операції із затримання наркодилерів. У червні цього року було затримано громадянина Британії із 400 кг колумбійського кокаїну, еквівалентом 60 млн $. Злочинець отримав домашній арешт та можливість внесення застави у 3 млн грн. Печерський суд Києва за місяць після затримання вирішив зменшити суму застави до 22 тис. $ і зняти електронний браслет для стеження.

Менш ніж за тиждень заставу було внесено, востаннє підозрюваного бачили в Молдові, у Придністров’ї. Попри резонанс, суди нерідко відпускають злочинців під символічні застави. До публіки доходять лише поодинокі випадки, як-от у Запоріжжі, Полтаві чи скандал із героїном. Вже навіть харківський «господарник» Кернес заявив, що Харків «потопає у наркотиках».

В підсумку: правоохоронці працюють, але суди відпускають затриманих. Водночас за кілька грамів марихуани можна отримати суворе покарання. Українське законодавство слабке в сенсі структуризації та ієрархізації покарань, пов’язаних із наркоторгівлею. Саме тому в Україні триває активна кампанія за декриміналізацію статей кримінального кодексу, пов’язаних зі вживанням канабісу.

Ситуація вкотре доводить, що Україна має насамперед стати правовою державою. І «розмах» наркоділків тут ні до чого.

Коменти