На початку 1990-х років, коли більшість нових будинків у Швеції були занадто дорогими для простих людей, два гіганти знайшли розв’язання проблеми. Одна з найбільших будівельних компаній у світі Skanska та лідер у світі функціональних меблів IKEA об’єдналися та запустили новаторський BoKlok.

BoKlok будує затишні модульні будинки за лічені дні. При цьому вони зручні та доступні. Варто відзначити і високі стандарти дизайну: будинки створені з природних матеріалів (наприклад, дерева), в них багато світла – великі вікна, житло має зручне планування та енергоефективні конструкції.

За останні 30 років група побудувала понад 11 000 модульних будинків в усій Швеції, Фінляндії та Норвегії, дотримуючись принципу IKEA – зручність та практичність за низькою ціною. 

Деталі виготовляють у різних місцях (а це економія на виробництві), доставляються вони у розібраному вигляді разом зі зрозумілою інструкцією та необхідним оснащенням для самостійного складання.

модульні будинки

До чого тут королева?

Королева Швеції є активною благодійницею, а її фонд Silviahemmet постійно допомагає людям із деменцією. Організація зосереджена на популяризації знань про цю недугу, а також на підготовці лікарів та медсестер. Тому BoKlok у партнерстві з фондом розробили проєкт SilviaBo. Зусилля спрямовані на зведення будинків для літніх людей які страждають від порушення когнітивних функцій. У Silviahemmet створили групу, яка збиралася щомісяця для розробки проєкту, а королева відвідувала майже кожну зустріч.

У березні 2017 року зібрали перші два будинки SilviaBo, де Сильвія охоче спостерігала за збиранням модулів.

Королева Швеції

Оскільки людина, якій діагностували деменцію, потребує особливого піклування, вона змушена жити у спеціальному будинку, де за нею ефективно доглядають. А для подружжя таке розділення справжня трагедія. Тепер пари можуть жити разом в одному будинку. Житло побудоване з урахуванням потреб тих, хто страждає від втрати пам’яті: дзеркала у ванній кімнаті легко знімаються, інтер’єр – невимушений та зрозумілий, а побутова техніка настільки проста у використанні, що керувати нею можна інтуїтивно. Також тут є сади для «терапевтичних» прогулянок та клуби за інтересами для соціалізації.

IKEA BoKlok BoKlok

IKEA сподівається, що в такий спосіб допоможе заощадити державні гроші.

Завдяки палкому прагненню полегшити життя літніх людей Королева Сільвія отримала повноваження почесного посла Міжнародної асоціації хвороби Альцгеймера.

Коменти