Ці гамма-промені не побачиш неозброєним оком. Зображення Місяця було зафіксоване NASA за допомогою гамма-телескопа Фермі.

Більшість цих променів у нашій Сонячній системі є відбиттям космічної радіації, що виникає по вибуху далеких зірок або після потрапляння космічних об’єктів у чорні діри.

Місячне гамма-випромінення, зафіксоване телескопом Фермі.

Місячне гамма-випромінення, зафіксоване телескопом Фермі.

Частинки, з яких складається космічне випромінення, електрично заряджені. Коли вони влучають у магнітне поле, зокрема і магнітосферу Землі, то здебільшого відхиляються і проходять повз. Але Місяць не має магнітного поля. Тому навіть найслабші космічні промені проникають безпосередньо на його поверхню і породжують гамма-випромінення. Взагалі наш супутник поглинає більшу їхню частину, але решта потрапляє у космос. Їх і зафіксували вчені за допомогою телескопа Фермі.

Зображення Місяця, отримані з телескопа, показують гамма-промені з енергією понад 31 млн електронвольтів! З такою енергією Місяць яскравіший за Сонце, бо воно має сильне магнітне поле і лише найпотужніші космічні промені здатні до нього прорватися.
Зміна магнітосфери Сонця з 2011 по 2014 рік

Зміна магнітосфери Сонця з 2011 по 2014 рік

Гамма-промені з Місяця можуть становити загрозу для космонавтів

Щоб уникнути небезпеки, в космічних подорожах слід використовувати матеріали з високою густиною — наприклад, свинець. Також для польотів слід обирати період, коли випромінювання найменше, й обмежити час перебування людини у космосі. Радіаційне опромінення є одним з головних бар’єрів для космічних подорожей та довгострокових космічних місій.

NASA уже вивчає місячне випромінювання. Ще 2009 року вони запустили Місячний орбітальний розвідник «LRO», де розміщено Космічний телескоп «CRаTER».

Його завдання — досліджувати радіаційне середовище Місяця та його біологічний вплив на космонавтів. Для цього використовують пластик, що імітує людські тканини та розміщений у різних захисних оболонках.

Тому перед тим, як відправляти людей у тривалі мандрівки на Місяць чи Марс, варто здолати перепону із гамма-променів.

А щодо місячних окулярів: можете носити хіба щоб здаватися крутішими, якщо знайдете такі! 

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти