Після народження немовлята бачать світ догори дриґом. Для них стеля внизу, долівка вгорі, а дерева ростуть навпаки. Тільки це ненадовго – через певний час мозок втручається і перевертає зображення, щоб ми бачили світ «правильно». Але чи треба його перевертати? Може світ насправді такий, а наш мозок тільки спотворює його?

Та чи спроможні ми бачити світ таким, який він є насправді?

Наші органи чуттів обмежені. Ми навіть можемо хибно тлумачити сприйняту інформацію. Погляньте: сонце здіймається з-за обрію, а потому за нього заходить. І чому ж це не куля, що обертається довкола нашого світу? Ми не бачимо більшої частини спектра світла. Не чуємо значну частину звукових частот. Ми не відчуваємо магнітні поля та не можемо голіруч зрозуміти, чи є довкола нас радіація. Нашу планету повсякчас пронизують потоки нейтрино, проте ми цього не зауважуємо…

Нео із фільму Матриця дивиться на ложку та намагається її зігнути.

Як ти можеш бути певен у тому, що ложка існує? Кадр із фільму Матриця.

Але звідки ми знаємо, що ця радіація, магнітні поля та нейтрино існують? Ми ж цього не відчуваємо, а експериментальні дані можемо хибно тлумачити. Ми думаємо, що знаємо справжній світ, але це тільки наші думки щодо того, яким він може бути. А думка не може бути об’єктивною з визначення.

Та як ми взагалі можемо бути певні, що світ існує?

Чому ж не певні? Ось я можу підійти і понюхати, побачити, почути, врешті торкнутися тебе. Я це відчуваю, а тому воно має бути реальним. Але що таке відчуття? Це електричний сигнал від рецепторів, що приходить до нас у голову по нейронах та його обробляє мозок. Можна спокійно під’єднати до нейронів проводи й подавати електричні сигнали — різниці не буде. Ми бачимо не справжній світ, а його образ всередині мозку.

Все зосереджено у нас в голові — ми існуємо в наших думках. Рене Декарт слушно зауважував: «Думаю, отже існую».

Ці речі тривожили не тільки філософів з науковцями, а й митців. Ідеї щодо нереальности нашого світу повсякчас набували втілення у творах мистецтва. І нарешті тоді ще брати Вачовскі зібрали їх разом у реально шедевральній картині.

Понад 20 років тому Матриця стала проривом, але чи була вона оригінальна — сумнівно

Брати, як колись Тарантіно із «Кримінальним чтивом», склали свою картину зі шматків інших полотен. Повсякчас з’являються відсилання. Ми бачимо сцени з різних аніме та фільмів. Початкова сцена з Трініті була взагалі знята в нерозібраних декораціях стрічки «Темне місто». А ідея про віртуальність нашого світу геть не нова. До речі, припущення, що наш світ лише набір електричних сигналів у мозку, суперечить переконанню про божественне сотворіння світу. Однак фільм переповнено релігійними відсиланнями: омажі на зображення святих, імена героїв (Морфей, Трініті), власні назви (Зіон, Навуходоносор) тощо.

Однак усе це тільки надає фільмові глибини. Таким чином творіння Вачовскі — своєрідний magnum opus усіх цих ідей. Та й не даремно кажуть, що хороші митці запозичують, а геніальні — відверто крадуть!

Сказати, що фільм шокував світ — не сказати нічого. Люди не просто замислилися, а повірили, що живуть в Матриці.

Світ Матриці

У США навіть з’явився термін «The Matrix defense» — виправдання через Матрицю. Люди коїли злочини, переконані тим, що перебувають у Матриці, а тому це все нереальне. І до 2003 року таких людей виправдовували. 

Окрім візуальних та ідейних запозичень, фільм пропонує власний оригінальний, а головне продуманий сюжет. Коли до картини хочеш вертатися знову і знову, щораз відкриваючи в ній щось нове – це ознака шедевральности. Тому мережею гуляють десятки теорій про фільм, зокрема такі:

  • Зіон теж частина Матриці, а ніхто так і не вибрався в реальний світ;
  • Нео не обраний, бо обраний — Сміт;
  • Морфей насправді програма, бо Зіон теж Матриця;
  • Нео лиходій, а машини не хочуть знищити людей — вони їх захищають.

Саме слово «матриця» — не вигадка Вачовскі. У математиці так називають сукупність величин, записаних до таблиці у вигляді рядків та стовпчиків. На першому кадрі фільму це і зображено — звичайну математичну матрицю. А фізики називають «матрицею» середовище, куди поміщено активні частинки, щоб ті не могли напряму взаємодіяти між собою та довколишнім середовищем. Тому слова «твій світ — Матриця» буквально й означають: «твій світ — рядки програмного коду».

Перший кадр фільму Вачовскі Матриця. Зелена математична матриця на чорному тлі

Перший кадр фільму — звичайна математична матриця

Продовження трилогії

Трилогія Вачовскі запала в серця людей по всьому світу. Тож не дивно, що мільйони хочуть іще. Чутки щодо продовження культового кіберпанку блукали мережею вже давно, але тільки нещодавно з’явилося офіційне підтвердження.

Коли Кіану Рівза питали про повернення до ролі Нео, той хвацько відказував: тільки якщо над фільмом працюватимуть Вачовскі.  Сказано — зроблено. Сценарій напише Лана Вачовскі, а потім ще й сяде у режисерське крісло. Ба більше, вона ще й спродюсує картину.

Кіану ж зі свого боку на пару з Керрі-Енн Мосс (Трініті) приєднуються до акторського складу. Невідомо, чи повернеться Лоуренс Фішборн до ролі Морфея. Припускають, що його зіграє молодий актор. Також незрозуміло щодо Г’юго Вівінга, що втілив у стрічці Сміта.

Більшість речей про нашу реальність, які ми з Лілі досліджували 20 років тому, сьогодні стали ще більш актуальними. Я дуже рада, що ці герої повертаються у моє життя, і вдячна за можливість ще раз попрацювати зі своїми чудовими друзями.

Лана Вачовскі

Та чи дійсно Матриця потребує продовження?

У третій частині Вачовскі довели сюжет до логічного завершення. І хай вони поставили вкінці трикрапку, та сама історія закінчилася.

Однак мало хто знає, що продовження Матриці уже є! Це серія аніме під назвою «Аніматриця».

Антологія з дев’яти аніме-картин побачила світ 2003 року. Продюсерами стали Вачовскі. Також вони написали сценарій до першого епізоду. Аніме розповідає про події до оригінальної трилогії: створення Зіону, війну між людьми та машинами тощо. Має кілька нагород.

Натомість четверта частина фільмів стане продовженням історії. Досі невідомо її сюжет, але користувачі мережі висувають на це власні, подеколи неймовірні, гіпотези. Наприклад, згідно з однією із них, події фільмів про Джона Віка (з Кіану Рівзом у головній ролі) відбуваються в Матриці. А згідно з іншою — Нео стане лиходієм…

В усякому разі, хай історія у третій частині дійшла до логічного завершення — її можна доповнити. Згадаймо Історію іграшок, що мала логічне завершення після третьої частини, але четверта стала чудовим доповненням.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти